Teater

Inatt blir allting annorlunda Discoteca Paraiso

Inatt blir allting annorlunda är en föreställning om livet på natten - om hopp, längtan, illusioner och kärlek - på andra sidan dagsljuset. Martin Rosengardten är tillbaka på Kulturhuset Skärholmen med en pjäs av den hyllade tyske dramatikern Roland Schimmelpfennig.

En sjuttonårig flicka, en gammal ryss, fyra kvinnor från Kanada, ett gäng bulgarer, 30 spanjorer, en skogshuggare från norr och många fler från hela världen är på Paradiset just ikväll. Kanske har du varit där, kanske är det dit du vill. De flesta kommer in, vissa blir stoppade i dörren, någon slinker in genom nödutgången. Musiken dunkar på dansgolvet. Alla som är där söker efter möten, önskar kärlek, hoppas på sex, törstar efter äventyr och längtar efter en fantastisk natt. Längtar efter allt det som varit eller efter allt det som kan bli.

Roland Schimmelpfennig är en av Europas just nu mest uppmärksammade, nyskapande och hyllade dramatiker. I natt blir allting annorlunda är en text som ursprungligen skrevs för hans teatergrupp i Havanna 2016. Pjäsen uruppfördes på den internationella teaterfestivalen La Habana 2016 och spelades sammanlagt tre gånger under uppsikt av den statliga censuren. Sedan dess har den aldrig spelats på Kuba.

Observera att blinkande ljus (stroboskop), teaterrök och höga ljud förekommer i föreställningen.

Remote video URL
Press

”Inatt blir allting annorlunda briserar av liv, redan i dom tidiga ballroom-liknande dansscenerna på den tomma spelplatsen, för att sedan lika rastlöst som suggestivt panorera över det kosmopolitiska myller av besökare, gudar, fan och hens kusiner som trängs på klubben”

”Sätt era tonåringar i publiken, jag vågar garantera att de kommer att fatta precis vad den handlar om.”

-Johan Hilton, DN

“Eftersom de är på en nattklubb och gör grejer som man av uppenbara anledningar gör på en nattklubb, blir det härligt. Och kul. Premiärpublikens många tonåringar verkar ha roligast av alla”

“Gå och se den.”

-Victor Malm, Expressen

“Under några timmar kan man låtsas att allt är möjligt, och att alla är lika mycket värda.”

“Martin Rosengardten låter ensemblen snyggt röra sig till musiken, låter ljuset och dunket bli en aktiv dramaturgisk agent.”

“Uppsättningen efterlämnar möjligheter till en diskussion om priset för våra drömmar men också om kärlek som handelsvara.”

-Lars Ring, Svenska Dagbladet

Produktion & medverkande