Teater
/
Parkteatern

I kroppen min

Musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlunds texter blir teater! Föreställningen bygger på den uppmärksammade bloggen I kroppen min som blev miljoner människors existentiella andningshål under hans sista år i livet. Urpremiär i Galärparken den 7 juli.

Fri entré, inga biljetter krävs

En man svävandes i luften mot en ljuslila bakgrund. Mannen har bara en svart läderjacka, shorts och vita strumpor på sig
 Foto: Klara G

Mer om föreställningen

Den 17 september 2013 dör musikern, journalisten och författaren Kristian Gidlund endast 29 år gammal i cancer. Efter sig lämnar han bloggen I kroppen min som under hans sista år i livet blev miljoner människors existentiella andningshål. Med sitt direkta tilltal och sin starka angelägenhet att lyfta sina tankar om döden, och inte minst vikten av att verkligen leva, berörde hans texter hela Sverige. Parkteatern i samproduktion med Riksteatern låter nu för första gången Kristians texter ta plats på en teaterscen i en dramatisering av Jani Lohikari och med regi av Johan Paus. Musiken är specialkomponerad för föreställningen och framförs live på scen av Mats Björke, Kristians barndomsvän och tidigare medlem i hyllade bandet Mando Diao.

”Kanske får vi bara den tid som tilldelas oss på jorden. Därför ser jag det ännu tydligare nu: jobba inte för mycket. Låt inte känslorna stanna i bröstet. Prata. Bråka aldrig om pengar. Våga säga nej. Våga säga ja. Paradiset kan vara en plats på jorden.” (Kristian Gidlund 1983 – 2013)

I Johan Paus regi följer vi en man spelad av Razmus Nyström. Mannen är fångad i ett mellanrum mellan liv och död. Fast i en explosion där katastrofen ännu inte har inträffat. Det oundvikliga kommer att ske. Men när? Med en brinnande angelägenhet och en starkt fysisk dynamik utforskar mannen meningen med livet såväl som med döden. Kristian Gidlunds ord bär oss genom en resa i livets slutfas och hjälper oss att gripa ett intensivt tag om nuet.

- Samtidigt som Kristian Gidlund beskrev sin resa mot döden lyckades han så oerhört starkt fånga vikten av att leva. Genom sitt språk blev han en röst för ett här och ett nu. Att ge hans texter plats på scenen är en önskan om att låta dem fortsätta få gripa tag i vår samtid, säger initiativtagare Josefin Rosales, konstnärlig ledare för Parkteatern.

 

I kroppen min är en samproduktion mellan Parkteatern och Riksteatern 

Läs mer om Riksteatern och deras turné med I kroppen min under hösten

Läs Kristians blogg I kroppen min

Press

Se klippet från TV4's Efter fem när Razmus Nyström gästade och pratade om föreställning

 

Mer om Parkteaterns program

I kroppen min är en del av Parkteaterns program i sommar. Hela säsongen, inklusive en turnerande produktion i juni, presenteras som vanligt i början av maj.