Teater

Gengångare

Fru Alving har genom alla år levt ett värdigt liv och bevarat familjens hemligheter, men nu går det inte längre. Allting ställs på sin spets när hennes son blir kär i fel person. Henrik Ibsens klassiker sätts upp av den norska regissören Kjersti Horn, med bland andra Helena af Sandeberg, Emil Johnsen och Johannes Kuhnke. Premiär 2 februari 2024 på Klarascenen, Kulturhuset Stadsteatern.

Biljetter

Handlingen kretsar kring fru Alving, spelad av Helena af Sandeberg, som försöker undfly det förflutnas spöken. Familjelivet har i alla år präglats av hemligheter. Maken har bedragit henne, och det har fått katastrofala följder.  Nu står hon inför ett dilemma: skydda sin son Oswald från den mörka sanningen eller avslöja den, och tvingas ta konsekvenserna av sin avlidne makes ödesdigra livsval. 

Om Henrik Ibsen och pjäsen

Henrik Ibsens pjäs Gengångare från 1881 orsakade skandal på sin tid genom att både ta upp tabubelagda ämnen som könssjukdomar, incest och dödshjälp likaväl som frågeställningar om manlighetsideal och kvinnors rättigheter. De känsliga ämnena gjorde att ingen teater i Skandinavien vågade sätta upp den. Urpremiären ägde istället rum den 20 maj 1882 i Chicago med en ensemble bestående av norska och danska amatörskådespelare. Den skandinaviska premiären ägde rum 1883 på Helsingborgs stadsteater.  

Den norske dramatikern Henrik Ibsen (1828-1906) betraktas som en världens främsta dramatiker och det moderna dramats fader. Några av hans mest kända pjäser är Ett dockhem (1879), Hedda Gabler (1890), Peer Gynt (1867) och Vildanden (1884)

Medverkande

Om teamet

Kjersti Horn är en norsk regissör, utbildad vid Dramatiska institutet i Stockholm och utsedd till chef för Det Norske Teatret i Oslo där hon gjort succé med en uppsättning av Kristin Lavransdotter. För sin uppsättning av Hamlet på Rogaland Teater 2014 mottog hon det prestigefyllda Heddaprisen. På Stadsteatern har hon bland annat satt upp Anna Karenina (2011) med Helena af Sandeberg i titelrollen och Michael Hanekes Amour (2021). 

Regissören Kjersti Horn har gjort över tjugo uppsättningar tillsammans med ett konstnärligt team bestående av scenografen och kostymdesignern Sven Haraldsson och kompositören Erik Hedin. Deras uppsättning av Romeo och Julia på Nationale Scene i Bergen belönades 2023 med Heddaprisen för bästa regi och audiovisuella design samt för särskild konstnärlig insats.  2023 gick priset för  särskild konstnärlig insats även till uppsättning av Kristin Lavransdotter. Uppsättningen av Blecktrumman på Nationaltheatret i Oslo belönades 2022 med Heddaprisen för bästa scenografi och kostymdesign. Teamet och har också haft ett nära samarbete med författaren Édouard Louis som lett till tre produktioner, varav två urpremiärer.

Mat & dryck

Servering i Klarafoajén 

Under kvällarna är serveringen öppen i den trevliga Klarafoajén. 

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

Inför besöket

Kom i god tid innan föreställningen börjar, gärna minst en halvtimme, då hinner du hänga av dig i garderoben, hitta din plats och kanske äta och dricka något. 

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

Garderoben på Entréplan är öppen i samband med föreställning. 

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst.