Teater

Gasljus

"Gasljus" är en thriller av den brittiske dramatikern Patrick Hamilton. Berättelsen handlar om Bella som långsamt bryts ner av sin make bakom hemmets stängda dörrar. Pjäsen gav upphov till begreppet "Gaslighting", en form av psykisk misshandel som går ut på att manipulera en människas verklighetsuppfattning.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Gasljus hade urpremiär i London 1938 och blev en omedelbar succé och är en av de föreställningar som haft längst spelperiod i Broadways historia. 

Bella känner sig inte trygg i huset där hon bor. Hon hör fotsteg från övervåningen och ljuset går upp och ner fast hon tror sig vara ensam. I takt med att mörkret faller växer Bellas oro. När hon ikväll får ett oväntat besök tvingas hon ställa sig den smärtsamma frågan om hur väl hon egentligen känner mannen hon är gift med.

I rollen som Bella ser vi Helena af Sandeberg som är tillbaka på Stadsteatern. Här har vi genom åren bland annat sett Helena i uppsättningar som Hedda GablerTre systrar och Petra von Kants bittra tårar. I ensemblen finns även Henrik Norlén, Bahador Foladi och Eva Rexed. För regi står Melody Parker, som med Gasljus gör sin Stadsteater-debut.

Recensionscitat

"Fasan lurar i klassisk thriller om själslig utplåning" SvD

"en mycket aktuell pjäs om manipulation och skräck för utplåning" SvD

"Den unga regissören Melody Parker leker med thrillerformen och dess uttryck." SvD

"Det är härligt att åter bli omfamnad av teatersalongen. Mörkret bär förväntningar, närhet men också något mer." SvD

"Den skildrar rädslan för att förlora sig själv men härbärgerar därmed också en kollektiv skräck för utplåning. Kulturhuset Stadsteatern tar sig an fasan inför covid-19 på sitt alldeles egna sätt." SvD

"Våld bakom hemmets väggar kan inte längre bli en mysrysare" DN

"När 1930-talsdramat Gasljus gör entré på Kulturhuset Stadsteatern är det inte längre den gamla mysrysaren med ett självklart lyckligt slut. 2021 råder ingen tvekan om att hemmet kan vara en skräckfylld plats." DN

"en matinémässig mysrysare om försvunna rubiner. Eller … en gastkramande inblick i mäns våld mot kvinnor?" DN

"en uppsättning som leker med originalet, men inte enbart för att locka till skratt." DN

"Kulturhuset Stadsteaterns Gasljus inte är något viktorianskt eller edvardianskt kostymdrama rakt upp och ned. I stället har det blivit en pretentiös omtolkning, men på det roliga och inspirerade sättet! Det sparas inte heller på effektfull ljussättning – ömsöm lila, ömsöm grön – som skapar vackra skuggor över scengolvet." DN

"Det skänker ett lager av osäkerhet till den här gotiska pastischen (efter ett år av hemmasittande ligger det närmast till hands att jämföra med Marvels mindfuckande sitcomflört Wandavision). Inte så att publiken blir gaslightad, men Melody Parkers Gasljus gör åtminstone tydligt att det har blivit för sent för betryggande slut, som prydligt återställer ordningen efter dramats upplösning." DN

"ett slags genremedveten underhållning, som dessutom lyckas gestalta våld i nära relationer som ett olustigt skådespel utan utväg." DN

Bilder
Medverkande

Mat & dryck

Pausservering

I Klarafoajén erbjuds pausservering i samband med föreställningar på Lilla scenen. Om du förbeställer har du förtur till de trevliga små borden i foajén. Öppnar en timme innan föreställning.

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

Läs mer

"Teatern är för mig en plats för samtal mellan det förflutna och vår egen samtid. När jag har arbetat fram konceptet till den här föreställningen har jag hämtat inspiration från hur vissa berättelser, myter och sagor upprepas gång på gång genom historien, oavsett tid och plats. Det är och har alltid varit genom berättelser vi förstår vår omgivning, men också oss själva. Vi har alla en egen berättelse som vi bär på och som bara vi kan berätta. Den här föreställningen och handlar för mig om vad som händer med en människa när någon annan tar över och manipulerar den berättelsen."

/Melody Parker, regissör

”Genom den mänskliga historien har de viktigaste politiska slagen utkämpats inom fantasins område, och vilka historier vi tillåter oss själva att berätta, beror på vad vi kan föreställa oss.”

Ur Unspeakable Things: Sex, Lies and Revolution av Laurie Penny

Läs mer om Melody Parker 

Att undergräva det innersta av Amanda Svensson

Läs mer om Patrick Hamilton

Samtal om våld i nära relationer

Kulturhuset Stadsteatern bjöd den 27 maj 2021 in till ett livesänt samtal om våld i nära relationer med utgångspunkt i pjäsen Gasljus, se samtalet här.

Intervju med Melody Parker

Remote video URL
Samtal om våld i nära relationer

Remote video URL