Teater

En midsommarnattsdröm

Shakespeares älskade klassiker i regi av husregissör Melody Parker. En mörk komedi fylld av kärlekstrassel, magi, drömmar och förväxlingar med bland andra Leif Andrée i rollen som Puck, Angelika Prick som Titania och Bahador Foladi som Botten. Premiär 19 april på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Biljetter

Om pjäsen

Denna mångbottnade berättelse äger rum i Aten där Hertig Teseus precis återvänt segrande från ett krig och planerar nu sitt stundande bröllop. Han utlyser en talangtävling för alla undersåtar där den som kan erbjuda bäst underhållning vinner en stor summa pengar. Ett ambitiöst amatörteaterkompani med den entusiastiske Botten i spetsen ser sin chans och bestämmer sig för att sätta ihop en föreställning om Pyramus ochThisbe och börjar repetera i skogen. Där befinner sig också fyra unga atenare som flytt till skogs i ett desperat försök att få den de älskar, samt älvornas kung Oberon och drottning Titania. När Oberon skickar iväg sin nyckfulle tjänare Puck med en magisk kärleksblomma så blir det en kaotisk midsommarnatt fylld av förväxlingar och förvandlingar. Men när de väcks ur sin dröm och morgonen gryr är deras öden för alltid förändrade. Vilka kärlekspar kommer att få varandra och till vilket pris? Och kommer hantverkarnas skådespel någonsin att framföras?

William Shakespeare

William Shakespeare (1564-1616) var skådespelare, regissör och dramatiker som drev ett teaterkompani vars pjäser flera hundra år senare fortfarande tillhör de mest spelade i världen.  Shakespeare var med och grundade "The Globe" i det Elisabetanska London vilket lade grunden till de teatrar vi har idag. Han skrev ett brett spektrum av pjäser under sin livstid – historiska dramer såsom Richard III och Henry V, tragedierna Hamlet, Macbeth och Romeo och Julia men även komedier såsom Mycket väsen för ingenting och Som ni vill ha det. En midsommarnattsdröm är en av hans mest älskade pjäser och som historiskt sett ofta spelas i oroliga tider.

Melody Parker

Melody Parker är en av de fyra husregissörer som teaterchef Maria Sid nu knutit till Kulturhuset Stadsteatern under tre års tid. Hon har tidigare varit verksam som regissör och dramatiker i London och har en kandidat i Theatre and Performance Studies vid Goldsmiths College samt i Teaterregi vid Stockholms Dramatiska Högskola. Hon var senast aktuell på teatern med kritiker- och publiksuccén Gasljus av Patrick Hamilton.

Samtal: Shakespeares födelsedag!

Välkomna till ett samtal innan föreställningen den 23 april, där vi firar Shakespeares födelsedag. Melody Parker, regissören bakom pjäsen, kommer att samtala med Joel Mauricio Almroth, dramaturg, om hennes arbete med Shakespeare. Under detta introducerande samtal kommer vi att utforska En midsommarnattsdröm och diskutera hur Shakespeare fortsätter att påverka och berika vår tid.

Läs mer och boka biljett.

Samtal: Med örat mot tiden

Den 27 april arrangeras ett teatersamtal kring den hyllade översättaren Göran O. Eriksson, en nyckelfigur i modern svensk teater och kulturdebatt. Hans översättningar av  Shakespeares pjäser spelas fortfarande. Med Leif Zern, teaterkritiker, Melody Parker, regissör och Lars Kleberg, författare och översättare. 

Läs mer och boka biljett.

Medverkande

Inför besöket

Kom i god tid innan föreställningen börjar, gärna minst en halvtimme, då hinner du hänga av dig i garderoben, hitta din plats och kanske äta och dricka något. 

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

Garderoben på Entréplan är öppen i samband med föreställning.

Mat & dryck

Pausservering

Teaterbaren ligger nära Stora scenen och erbjuder dryck och lättare mat i pausen. Du kan även föreställa till pausen. Beställningar tas emot på plats från en timme innan föreställningen börjar. Du kan även förbeställa på Teaterbarens hemsida. 

Boka mat och dryck till pausen

Teatermiddag

Flera av Kulturhusets restauranger erbjuder specialkomponerade teatermiddagar i samband med föreställning. 

Restaurang ARTES – meny och bordsbokning
Restaurang Teaterbaren – bordsbokning

För skolor

Vill du boka biljetter åt din skolklass?

Skolpris: 100 kr. per biljett.

För bokning, kontakta Kundtjänst. 

Tillgänglighet

Textad föreställning 

Kulturhuset Stadsteatern har ett textningssystem som möjliggör att hörselskadade och döva kan ta del av våra föreställningar. Skådespelarnas repliker presenteras på en display som du får du låna av värdarna innan du går in i salongen. Du behöver inte ange vid bokning att du önskar display.

En midsommarnattsdröm textas lördag 11 maj kl. 19:00.

Syntolkad föreställning

Kulturhuset Stadsteatern erbjuder varje år ett antal syntolkade föreställningar. 

En midsommarnattsdröm syntolkas lördag 11 maj kl. 19:00.

Biljetter till syntolkade föreställningar bokas via:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se.