Teater

En god en ond en kul

Välkommen in i tornrummet! Här ska de tre feerna berätta folksagor. Hur svårt kan det vara? De är ju ändå sagofeer. Hejdlöst svårt ska det visa sig. En föreställning från åtta år av regissör Lisen Rosell och skådespelarna Yankho Kamwendo, Nils Närman Svensson och Per Öhagen.

Biljetter

Vem är egentligen god, ond och kul? Och varför ska vi leva lyckliga i alla våra dagar när allt man vill är att rymma? Men om du sticker och är helt borttappad – vem ska hjälpa dig att hitta hem? Tänk om man blir inlåst i tornrummet hela sin barndom! Det enda man kan göra då är ju att låta håret växa så långt att någon modig kan klättra upp. Men hår växer ju inte särskilt fort. Så det är bara att vänta. På räddning.

En god en ond en kul  är en sagoläsning som spårar ur. Det är roligt och läskigt. Och sorgligt. Det är som det är. För sånt är livet. Ena stunden är man hemma och retas med sitt syskon och i nästa är man publik på en teater. Med tre feer som luktar blomma, fis och popcorn. 

Medverkande

För lärare

Vill du veta mer eller boka?

Föreställningen spelas för åk 2 – åk 5.
Hör av dig via mail till: saga.nurmi@kulturhusetstadsteatern.se för att få mer information om föreställningen eller bokning. Biljettpris per skolgrupp är 50kr/elev, medföljande pedagoger har fri entré.

Lärarmaterial

Till varje teaterföreställning kommer ett inspirationsmaterial för lärare så att du tillsammans med din klass kan jobba vidare med upplevelsen och prata om tema och form med eleverna. 

Inför ditt besök

Kom i tid, helst 30 minuter innan. Behöver ni äta matsäck innan eller efteråt så anmäl det i tid, ingen mat och dryck i salongen.

Alla går upp tillsammans vid föreställningens start.

Våra publikvärdar kommer ta hand om eleverna i foajén och under föreställningen, och våra skådespelare är proffs. Det är helt okej att ha reaktioner på det som händer, så länge det inte stör föreställningen.

Om man inte vill vara kvar inne av olika anledningar så följer en publikvärd med en ut och man får vänta nere i foajén.

Ni kan läsa vår teaterordlista inför besöket och titta närmre på vad som finns på en teater och vem som gör vad.

Att samtala om scenkonst

Samtalet om en scenkonstupplevelse kan stranda i ”det var bra” eller ”det var dåligt”. Syftet med att tolka föreställningen och fortsätta samtalet är att ge en djupare förståelse för hur vi själva upplevde föreställningen och varför. Vi kan också få syn på hur olika våra upplevelser kan vara, och vi kan gemensamt komma fram till många olika tolkningar som öppnar vår syn. Målet med att prata om scenkonst är inte nödvändigtvis att förstå pjäsen, utan att förstå oss själva och världen. Du som lärare behöver inte vara expert på scenkonst eller ha förstått pjäsen för att undersöka föreställningen tillsammans med dina elever – du är en åskådare precis som de.

I en scenkonstföreställning är allt du ser resultatet av medvetna val. Det finns en anledning till att scenen ser ut som den gör, till att kläderna och musiken är som de är. Tillsammans skapar de teaterupplevelsen. Därför är det relevant att undersöka de val som gjorts, och prata om vad de väckte i oss.

När man samtalar om scenkonst kan man vara behjälpt av några enkla principer:

  • Vänta med värderingar – tolka hellre än tycka
  • Allt kan tolkas – inget finns av en slump
  • Utgå från dig själv – din upplevelse är det viktiga, inte regissörens eller manusförfattarens avsikt.

Frida Darj
Dramapedagog

Tillgänglighet

Parkering

Det finns fyra parkeringsplatser för personer med nedsatt rörelseförmåga utanför Skärholmens simhall, som ligger mittemot teaterns entré. Adressen dit är Bodholmsgången 10 i Skärholmen.

Rullstol

Publikentrén till Kulturhuset Stadsteatern i Skärholmen ligger på markplan så det är lätt att komma in och ut ur lokalerna.

Rullstolsplatser bokas via kundtjänst på tel: 08-506 20 200. Ledsagare till besökare med funktionsvariation medföljer alltid gratis men måste ha en bokad biljett. 

Hiss

Det finns en hiss mellan de publika våningsplanen. Hissarna har automatiska dörrar.

Ledsagare

Ledsagare har alltid fri entré men måste ha en bokad biljett.

Toalett

Skötbord finns i den tillgänglighetsanpassade toaletten på entréplan.

Garderob

Obemannad garderob finns i foajén.

Syntolkning

Om du är intresserad av en syntolkad föreställning kan du höra av dig till oss så undersöker vi möjligheten.

Textade föreställningar

Istället för textning väljer scenen i Skärholmen att teckentolka föreställningar vid vissa tillfällen, det vill säga vi anlitar en eller flera tolkar. Valet är ur ett barn- och ungdomsperspektiv. Kontakta oss för mer information.

Teckentolkning

Vi strävar efter att vid åtminstone ett tillfälle varje säsong erbjuda teckentolkning av våra föreställningar. Kontakta oss för mer information.