Teater

En droppe honung

Helena Bergström och Molly Nutley spelar mor och dotter i denna moderna klassiker som skakade om den brittiska teatern när den kom på 50-talet. En lika rå som ömsint skildring av två arbetarklasskvinnors liv i en vilsen värld som slits sönder av hat och motsättningar. Philip Zandén regisserar denna pjäs som har blivit brännande aktuell i vår tid.

Biljetter

När sjuttonåriga Jos mamma Helen rymmer med en bilhandlare och lämnar henne tröstar hon sig med sjömannen Jimmy, som lovar att gifta sig med henne men istället går han till sjöss. Konststudenten Geoffrey flyttar in hos sin vän Jo, stöttar och axlar rollen som extra-pappa. När Helen oväntat kommer tillbaka sätter hon hårdfört stopp för det okonventionella arrangemanget.

En droppe honung fick ett enormt genomslag när den hade premiär 1958. Att med nyanser och sympati skildra människor som lever i samhällets marginaler var något helt nytt och något den blott nittonåriga Shelagh Delaney saknade på teatern. Pjäsen skrev Delaney på tio dagar och den blev efterkrigstidens mest spelade brittiska pjäs skriven av en kvinna.  

På Kulturhuset Stadsteatern regisserar Philip Zandén och lyfter pjäsen in i vår tid och ger jazzen som finns inskriven i pjäsen en modern ton. Kompositören Gustav Lindsten, som har en bakgrund inom såväl elektroakustisk musik som opera, har specialskrivit musik för uppsättningen. Den danske scenografen Benjamin La Cours scenografi är inspirerad av brutalistisk arkitektur. Helena Bergström och Molly Nutley spelar mor och dotter, i övriga roller ser vi Henrik Johansson, John-Alexander Eriksson och Simon Edenroth. 

Medverkande