Teater
/
Soppteatern

Den unge Jussi

Allt står på spel när den unge Jussi Björling, 19 år, förbereder sig för det som ska definiera hans karriär - debuten på Kungliga Operan. I logen tar en omtumlande resa vid och i denna nyskrivna musikteaterföreställning får vi följa den unge operasångarens väg till de fina salongerna till tonerna av Jussis kända repertoar. Av och med Olof Åhman och Astri Aareskjold vid pianot. Regi Hans Marklund.

Biljetter

Mer om föreställningen

Den unge Jussi Björling, 19 år, förbereder sig för det som ska definiera hans karriär - debuten på Kungliga Operan. Han övar sin aria samtidigt som nervositeten växer och hans tankar tar honom till uppväxten och det hårda liv som format honom till den unge man han är idag.

Jussi Björling föds 1911 i Borlänge. Han är bara tre år när han förlorar han sin mor. För att fylla tomrummet skapar fadern David Björling en sånggrupp, Björlingkvartetten, bestående av Jussi och hans bröder. Med stor framgång turnerar de runt i Sverige men äventyret tar fart på riktigt när fadern tar gruppen till Amerika. Väl tillbaka i Sverige dör fadern, bröderna skingras och Jussi tappar fotfästet. Han är en kvinnokarl, tonårsfar, kraftsportskämpe och tar alla jobb han kan få men blir av med dom lika fort. Men med sin enorma röst lyckas Jussi ta den lilla pojkens drömmar till Operan i Stockholm och vidare ut i världen.

Se en omtumlande resa om Jussi Björlings tidiga liv; hur han blev den världsberömda tenoren och operasångaren vi känner honom som idag.

Mer om teamet

Den unge Jussi är en nyskriven musikteaterföreställning av Olof Åhman, som även spelar Jussi Björling på scenen. Olof är skådespelare och musikalartist senast aktuell med Everybody's Talking About Jamie på Malmö Opera men även The Sound of Music på Kulturhuset Stadsteaterns Stora scen samt roller på Wermland Opera. Den unge Jussi är Olofs första verk som dramatiker.

Astri Aareskjold är flerfaldigt prisbelönt pianist. Hon uppträder regelbundet både som solist och i kammarmusiksammanhang på festivaler samt har uruppfört flera kompositörers verk. Hon har nyligen tilldelats Joseph Martin Kraus musikpris och går just nu masterprogrammet i piano vid Musikhögskolan i Ingesund.

För regi står Hans Marklund som har en lång bakgrund som regissör och koreograf för landets teater- och showscener. Senast aktuell med bland andra OlofOlof på Uppsala Stadsteater och Club After Dark på Vasateatern. För Kulturhuset Stadsteatern har han tidigare regisserat Isaac – jag ska bli nummer ett och I väntan på entré för Soppteatern samt Stoppa världen – jag vill kliva av och Almstriden för Parkteatern.

 

Montage med bilder på en ung man i vitt linne, boxningshandskar runt halsen och lindade händer.
Foto: Matilda Rahm

Filmning i salongen 14 december

Direkt i anslutning till föreställningen av Den unge Jussi 14 december kommer Kulturhuset Stadsteaterns kommunikationsavdelning att filma en kort sekvens i marknadsföringssyfte. Filmningen sker med en liten, tystgående drönare och det kommer inte tas närbilder av någon besökare.

Medverkande och produktion

Vilken soppa serveras?

8 december - Thailändsk soppa med kokosmjölk, galanga & citrongräs

13 december - Lins och spenatsoppa med pitabrödskrutonger

14 december - Jordärtskockssoppa med tryffelsmaksatta solrosfrön

15 december - Tomat- och kokossoppa

16 december - Tomat- och kokossoppa

26 januari - Tomat- och kokossoppa

27 januari - Tomat- och kokossoppa

1 februari - Rostad paprikasoppa med friterad majstortilla

8 februari - Minestronesoppa med basilikamarinerad rissoni 

9 februari - Lins- och spenatsoppa med pitabrödskrutonger

17 februari - Tomat- och basilikasoppa med örtkrutonger

20 februari - Potatis- och purjolökssoppa med surdegsflarn

Våra soppor är vegetariska, laktos- och glutenfria. Köket behöver information om specialkost och allergier i god tid i förväg, helst senast tre dagar innan ditt besök för bästa möjlighet att förbereda alternativ. Senare än så gör de sitt bästa utifrån förutsättningarna. För att hinna svara på mer allmänna frågor om soppan, innehåll och tillbehör behöver de ditt mejl senast 24 timmar innan ditt besök. 

E-post: maria.larka@memorio.se

Biljettsläpp på Soppteatern

Vi släpper biljetter månadsvis, första onsdagen i månaden för kommande månads program. Många av våra egna föreställningar och gästspel återkommer under säsongen så håll utkik efter dina favoriter!

onsdag 1 november kl. 11 släpper vi december & januari-biljetterna
onsdag 6 december kl. 11 släpper vi februari-biljetterna

Undantag och extra biljettsläpp kan förekomma så håll dig uppdaterad här på vår webbsida, i våra sociala medier (Facebook och Instagram) samt prenumerera på Kulturhuset Stadsteaterns nyhetsbrev för att inte missa något.