Teater

Barrymore

Dan Ekborg gör titelrollen i detta smärtsamma och humoristiska drama i regi av Philip Zandén. På en teater i 40-talets New York ska skådespelaren John Barrymore göra sitt sista stora scenframträdande. Den en gång så hyllade aktören behöver pengar och ska återuppliva sin paradroll: Shakespeares Richard III. Men åren har inte varit nådiga mot honom och som i en dimma ser han tillbaka på sitt liv.

Biljetter

Alkoholiserad, utblottad och desperat efter publikens applåder och kärlek bestämmer sig skådespelaren John Barrymore för att hans livs historia ska få en ny vändning. Lösningen blir att än en gång ställa sig på scenen som Richard III. För i en annan tid, under ett 1920-tal när Barrymore var ung och lovande, triumferade han i samma roll på Broadway.

Nu är året 1942, hans alkoholism har kommit ikapp honom och han är i desperat behov av pengar. Under repetitionerna berättar Barrymore vackra och smärtsamma minnen ur sitt liv för sufflören Frank. Kommer hans dröm om en värdig comeback bli verklighet?

John Barrymore kom från en teaterfamilj, vars mest kända representant i vår tid är hans barnbarn Drew Barrymore. Han var på sin tid ikonisk och en av dem som klarade övergången från stumfilm till ljudfilm. På teatern var hans paradroll Hamlet, men han gjorde inga försök att upprepa succén, som i pjäsen. Barrymore är en pjäs från 1996 av den amerikanske dramatikern William Luce.  

I rollen som Barrymore ser vi Dan Ekborg som är en välkänd skådespelare med en fantastisk röst som oavsett genre förmår fånga sin publik. Han har under sin långa karriär gjort succé i såväl filmer som klassisk dramatik, musikteater och ren fars.

Simon Edenroth tog examen från Teaterhögskolan i Malmö 2020 och är nu knuten till Kulturhuset Stadsteatern. Han medverkade i filmen En man som heter Ove och har även en bakgrund som röstskådespelare.

Philip Zandén fick sitt publika genombrott som Mozart i Peter Schaffers pjäs Amadeus på Stockholms stadsteater 1981. Han kom till Stockholms stadsteater 1979 där han medverkat i och regisserat ett femtiotal uppsättningar. Under åren har han även regisserat opera och medverkat i ett stort antal filmer och tv-serier.

Medverkande