Teater

Apoteksvaror i Vällingby

Apoteksvaror i Vällingby är en kärleksförklaring - och en skruvad och drömsk skildring av folkhemmet 2022, om människoöden och gemenskapen på torget. Nyskriven dramatik av Martina Montelius med urpremiär 8 oktober.

Biljetter

1954 stod ABC-staden, flaggskeppet Vällingby färdigt för invigning. Arbete, bostad och centrum på den stora ängen utanför Stockholm. 68 år senare är det dags att fråga sig: Hur står det till med folkhemmet idag?

Mahram, ensamkommande flykting från Afghanistan, har råkat hamna på platsen som på många sätt symboliserar den svenska idén om folkhemmet. Här möter han Gurli, en åldrad doktor i slaviska språk och beundrare av Olof Palme, en irriterande människa som utmanar och förändrar honom. Han finner också en vän i jämnåriga Vendela som längtar bort från allt.

Apoteksvaror i Vällingby är en kärleksförklaring till ABC-staden, till varmkorven, till suputerna i Solursparken, ungdomarna vid tunnelbanan och mammorna i hästsvans. I föreställningen möts de som bott i Vällingby sedan 1954, de nytillkomna, de som vill stanna och de som vill bort, unga och gamla, kärleksfulla. ilskna och självupptagna, mitt på torget med rollator, apoteksvaror anteckningsblock, krämpor och längtan.

Martina Montelius är författare, regissör, dramatiker och mediepersonlighet. Hon har skrivit flera pjäser och publicerat flera böcker senast Oscar Levertins vänner. Hon driver sin egen teater Brunnsgatan 4 där hon regisserat bl a Titta Pappa, en död cirkus. Martina Montelius bor med sin familj i Vällingby.

Helena Sandström Cruz är regissör och dramatiker. Bland tidigare produktioner finns Chefen fru Ingeborg (Örebro Teater, 2021), musikalen Lizzie (Östgötateatern 2020) samt Nakna som foster och gudar (Folkteatern i Göteborg/ Riksteatern 2019)

 

Medverkande

Foto
För skolor

Lärarmaterial

Till föreställningen tar vi fram en lärarhandledning som innehåller diskussionsfrågor, övningar och värdefull information kring föreställningen som ni kan arbeta med både inför och efter ert besök. Den publiceras här senast en vecka innan premiär.

Skapande skola

Om ni vill fördjupa er ytterligare kring föreställningen har vi en bokningsbar workshop som går under Skapande skola. I samband med dagföreställningarna är det möjligt att boka workshopen. Där från eleverna fördjupa sig i föreställningens tematik genom diskussion och övningar.

Vill ni veta mer?

Kontakta Carolina Oscarsson via mejl carolina.oscarsson@kulturhusetstadsteatern.se. Biljettpris för skolan är 50 kr/elev.