Samtal & debatt

Polisen, demokratins beskyddare - om kårens utmaningar, uppdrag och utsatthet

Rasmus Paludans koranbränningar har minst sagt skapat ringar på vattnet i samhällsdebatten. Helt plötsligt är självaste grundlagen på tapeten, yttrandefrihetsfrågan och dess eventuella gränser. Ska liknande aktioner tillåtas, eller är det rätt att Rasmus Paludan aktioner nekas tillstånd med hänvisning till ordning och säkerhet?

Biljetter

I ett samtal – i två delar – har politiker, debattörer och tre välkända poliser bjudits in för att berätta om polisens arbetsmetoder och utmaningar. Det är ingen hemlighet att polisen tampas med flera svårigheter: gängkriminalitet, segregation och misstänksamhet gentemot kåren. Visserligen står var tredje stol inom polisen tom, men samtidigt söker sig rekordmånga till polisutbildningen. Vilka är framtidsutsikterna?

Politiker till höger och vänster kräver ännu mer resurser till polisen. Men är det verkligen så enkelt? I en ledartext i Dagens Nyheter från den 28 april skriver journalisten Hanne Kjöller om hur polisen svällt som organisation men att det knappast blivit bättre. En myndighet som, enligt Kjöller, konstant missköter sitt uppdrag. ”Polisen har inte örat mot marken, inte mot poliserna i fält och uppenbart heller inte mot sina analytiker”, skriver hon. Är hennes kritik befogad?

I samtalets första del medverkar:

Hanif Azizi, områdespolis i Rinkeby i nordvästra Stockholm, och författare till Förortssnuten.
Nadim Ghazale, polis och föreläsare. Författare till boken Min väg från flykting till hela Sveriges polis.
Peter ”Peppe” Larssson, polis, yttre tjänst.

I samtalets andra del medverkar:

Tobias Andersson, Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson.
Stefan Holgersson, professor i polisarbete vid universitetet i Oslo.
Linda Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson.
Hanne Kjöller, fristående kolumnist på Dagens Nyheter, och författare.
Moderator är frilansjournalisten och producenten Karin Hübinette.

Porträtt av sju personer och Kulturhusets logotyp

Datum: 24 maj
Tid: 19.30-20.45
Plats: Foajé 3
Biljettpris: 80 kronor
Samtalet spelas in och släpps här den 25 maj!

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
Eva Kopito, debattredaktör/producent
eva.kopito@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!

Fotografer: Andreas Rosenqvist, Polisförbundet, Anna-Lena Ahlström,  Agnes Stuber, regeringen.se  och Linköpings universitet.