Samtal & debatt

P3 Dokumentär på scen - Gängkrigets start

En varm sommardag 2001 börjar två gäng skjuta mot varandra mitt bland hundratals människor som badar på Näsets badplats. Det här blir starten på Göteborgs första regelrätta gängkrig. Det här är en scenversion av ett P3 Dokumentär-avsnitt som handlar om ett av vår tids största dilemman - gängkriminalitet.

Biljetter

Dokumentären utgår ifrån en händelse som av många har kallats för starten för den typ av gängkonflikter vi lever med idag. I dokumentären intervjuas tre killar som var med då och som tjugo år senare ångrar sig. Föreställningen är en hybrid mellan radiodokumentär och scenisk gestaltning där vi både kommer höra originalintervjuer från dokumentären och se skådespelarna gestalta några av huvudpersonerna på scen. 

Dokumentären är gjord av Karwan Faraj och Rosa Fernandez som 2019 vann Stora Journalistpriset som Årets Berättare för en annan P3 Dokumentär, Terrorsyskonen & IS.

”När vi gjorde den här dokumentären ville vi prata med killar som var med i gängen för tjugo år sedan för att höra hur de ser tillbaka på det de gjorde nu när de är i 40-årsåldern. Det hjälper oss förstå de unga killar som är med i gängen idag, vad som lockar dem och förhoppningsvis kan det ge tankar kring vad som kan få unga gängmedlemmar att ifrågasätta vad den kriminella banan leder till”, säger Karwan Faraj och Rosa Fernandez. 

Efter föreställningen leder Karwan och Rosa ett samtal på scenen där publiken får möjligheter att ställa frågor.

Medverkande

Skådespelare: Wahid Setihesh och Rubina Banfield

Medverkande i ljudform: Hamza, Vera, Semir, Ulf Holst, Sven Ahlbin.  (Hamzas, Veras och Semirs namn är utbytta).

Manus: Rosa Fernandez och Karwan Faraj 

Regi: Loran Batti

Dramaturg: Camilla van der Meer Söderberg

Ljudteknik: Petter Samuelsson

Ljud/ljus/bild: Niklas Pohlman

Film: Dennis Franco

Affischfoto: Sofia Sabel

Evenemanget arrangeras av Riksteatern i samarbete med Sveriges Radio. 

Servering & garderob 

Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in i salongen.  

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se