Samtal & debatt

Organisera och demokratisera - för att göra sin röst hörd

Vi lever i en tid där vi skapar, driver, kämpar och organiserar oss. Genom sociala medier och hashtags kan vi starta omvälvande globala rörelser såsom #BlackLivesMatter och #MeToo genom några klick. Om hundra år är det vår tid som är historia. Vad kommer framtiden minnas av allt vi gjort?

I ljuset av hundraårsjubiléet av kvinnlig rösträtt och att Parkteatern sätter upp föreställningen Almstriden bjuder vi in till ett samtal om organisering och demokratisering. Hör Prudence Woodford-Berger, socialantropolog och kvinnorätts- och människorättsförsvarare, Pia Laskar, historiker och Emma Dominguez, konstnär i ett samtal om att skriva historia. Hur har människors engagemang sett ut de senaste hundra åren? Vilka röster saknas? Och hur ser vi till att fler berättelser finns bevarade i framtiden?

Samtalet introduceras av Anthia Nibitegeka, filmvetare och producent på Black Archive Sweden – om att synliggöra, bevara och förvalta historia.

Medverkande:

Azmara Nigusse, intendent och museipedagog på Hallwylska museet

Pia Laskar, historiker och jobbar bland annat med QRAB (Queerrörelsens arkiv och bibliotek) i Göteborg.

Prudence Woodford-Berger,  socialantropolog som arbetat vid utrikesdepartementets utvecklingspolitiska enhet.

Emma Dominguez, konstnär. Hennes arbete tar ofta avstamp i ett ifrågasättande av maktstrukturer och vilka som får synas, höras och ta plats i våra gemensamma rum, bland annat i de kollektiva utställningarna “Havet” och “Mami: Ama: Mödrar”.

Samtalet presenteras av Stockholms Kvinnohistoriska, Kulturhuset Stadsteatern, Parkteatern och Hallwylska museet. 

(fri)biljetter

Varför biljetter?

Samtalet på Taket är det fri entré på. Men på grund av pandemin är vi begränsade i hur många vi kan släppa in per evenemang. Trots att det är utomhus. 

Biljetterna hjälper oss att minska risken för trängsel på plats.

Om det regnar, ställer ni in?

Om det regnar kommer vi att flytta in samtalet inomhus och streama samtalet digitalt. Du behöver då inte någon biljett för att ta del av samtalet.

Håll koll på Kulturhusets Facebooksida.

OM KVINNOR I ARKIVEN OCH #ARKIVISM

Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Dom driver bland annat satsningen Arkivism, en aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor – och se till att dagens kvinnor förs in i framtidens historia. Läs mer om Arkivism och “Arkivism: en handbok” på
www.kvinnohistoriska.se/arkivism

 

OM ALMSTRIDEN

Välkommen in i stridens hetta! 1971 stod Kungsträdgården i centrum och knöt samman stockholmare från hela staden kring en gemensam sak – att rädda almarna. Stina Oscarson, initiativtagare och manusförfattare, har med utgångspunkt i verklighetens händelser knutit ihop dåtid och nutid med demokratin i fokus. Almstriden handlar om civil olydnad men också om vad en stad är, vem den är till för och vikten av att lyssna in. Läs mer om föreställningen på kulturhusetstadsteatern.se/teater/almstriden.