Samtal & debatt
Fackscenen

Magnus Linton om ”Klimat och moral”

Nu riktar vi äntligen strålkastaren mot facklitteraturen! Välkommen till livliga och initierade samtal kring humanism och vetenskap på Kulturhuset Stadsteaterns nya litteraturscen, Fackscenen. Tillsammans med författare och inbjudna gäster diskuteras samhällsströmningar med avstamp i både ny och klassisk sakprosa. Enklare förtäring finns till försäljning från klockan 17:15!

Biljetter

När man tar del av mediernas rapportering om klimatet kan man lätt få känslan att vi står inför en apokalyps. I realiteten har klimatkrisen dock varken de religiösa berättelsernas spektakulära ingredienser eller Hollywoodfilmernas grandiosa inramning. Trots de negativa konsekvenserna av vår livsstil kommer mänskligheten knappast att gå under med en smäll. Kanske lämpar sig ordet besvikelse i sammanhanget, och kanske hör detta till klimathotets dilemma. Ju större ord som används för att inskärpa situationens allvar och ju mer exponerad frågan blir, desto mer avtrubbade riskerar de som lyssnar att bli – särskilt när förändringen inte smäller och sprakar, utan snarare smälter och pyr.

Med utgångspunkt i antologin Klimat och moral (Natur & Kultur, 2021) diskuterar en panel bestående av författare och forskare hur det egentligen står till med engagemanget för klimatfrågan. Vem bär ansvar för klimatkrisens uppkomst och lösning? Är individuellt försumbara handlingar kollektivt meningsfulla? Finns flygskammen kvar eller har det blivit accepterat att inte bry sig? Hur bör – och kan – individer, politiker och näringsliv agera?

Medverkande:

Magnus Linton är författare och journalist som debuterade år 2000 med Veganerna. Sedan dess har han gett ut ett antal böcker och var förra året redaktör för antologin Klimat och moral, i vilken Linton tillsammans med åtta forskare tar upp förbisedda frågor i debatten om klimatkrisen.

Karim Jebari är filosof och forskare vid Institutet för framtidsforskning. Inom sitt fält arbetar han bland annat med klimat, existentialism och teknologi.

Moderator är Sharon Jåma, journalist och programledare.

Fler medverkande tillkommer.

Datum: 8 december
Tid: 17:30 - 18:30
Plats: Lilla Studion
Biljettpris: 80 kronor över 20 år

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!

Vill du veta vilka andra författare som besöker Fackscenen i år? Läs mer.