Samtal & debatt
/
Fackscenen

Johan Hilton om Den siste teaterdirektören

I december 2017 riktades anklagelser mot Benny Fredriksson i tidningen Aftonbladet. Tre månader senare avslutade han sitt liv, på ett hotellrum i Sydney, efter det mediedrev som följde i spåren av publiceringarna. Observera! Samtalet är flyttat till mars 2024. Biljetter släpps i januari.

Observera! Samtalet är flyttat till mars 2024. Biljetter släpps i januari.

När Benny Fredriksson avgick som vd för Kulturhuset Stadsteatern var det slutet på en lång och framgångsrik epok. Han lyckades inte bara omskapa en av Sveriges ledande kulturinstitutioner och anpassa det till en ny tid, han förfogade också över en betydande del av huvudstadens kulturanslag.

Under Fredrikssons ledning förverkligades visionen för Kulturhuset – att befinna sig mitt i samtiden och utgöra den naturliga samlingsplatsen för den kultur- och samhällsengagerade medborgaren.

Den siste teaterdirektören skildrar genom hundratals intervjuer drevets utveckling under hösten 2017 parallellt med berättelsen om hans liv och verk. Anhöriga, kollegor, fränder, meningsmotståndare och uppdragsgivare berättar om yrkesmannen och makthavaren Benny Fredriksson.

Från uppväxten i en arbetarfamilj i Midsommarkransen, till en av Sveriges tyngsta poster i kulturoffentligheten. I den resan ryms inte bara ett fascinerande människoöde – Fredriksson saknade både gymnasieexamen och universitetspoäng och var på nästan alla plan en autodidakt – utan också en samhällsskildring, klasskildring och kulturskildring.

Fram träder bilden av en makthavare som på sätt och vis bergtogs av sitt uppdrag – men som på flera punkter även förändrade svensk teater i grunden.

Om författaren

Johan Hilton (född 1977) är författare till två kritikerrosade böcker och journalist på Dagens Nyheter.

Samtalet arrangeras i samarbete med Natur & Kultur.

Observera! Samtalet är flyttat till mars 2024. Biljetter släpps i januari.

Om Fackscenen

På Fackscenen välkomnar vi både aktuella svenska och internationella författare som skriver facklitteratur inom områdena humaniora, kultur, samhälle och politik.

Servering

Baren i Foajé 3 (utanför Hörsalen) öppnar en halvtimme innan samtalet. Det går bra att ta med glaset in i salongen.

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se