Samtal & debatt

Idébaren #14: Kan man bli hur rik som helst?

Skenande matpriser, stigande räntor, chockerande höga elräkningar. Det är dyrtider nu, och många av oss måste hålla hårt i våra surt förvärvade slantar. Andra verkar kunna göra av med hur mycket pengar som helst. Är det rätt? Är det kanske till och med rättvist? Välkommen till ett samtal om rikedom, friheten att tjäna pengar, ekonomisk ojämlikhet och klassresor. 

Biljetter

I media är människor med dyr livsstil ofta i fokus – TV-serierna och helgbilagorna handlar om företagsimperium, fastighetsköp, lyxiga resor och krogbesök. Det står klart att rikedom både fascinerar, provocerar och inspirerar. Vem vill bli miljardär? Och vem kan bli det? 

I Sverige är klassklyftorna större än på flera decennier, enligt SCB. Vi är det land i världen som har flest miljardärer per capita. Hur ska skillnaderna utjämnas?  Ska de utjämnas? Det finns radikalt olika uppfattningar om från vänster till höger. 

Har vi något ekonomiskt ansvar gentemot varandra? Ska regeringen återinföra förmögenhetsskatten? Vilka tillhör Sveriges ekonomiska elit? Kan alla bli en del av den? Finns det mer eller mindre acceptabla sätt att bli förmögen på? Hur länge kommer medelklassen gilla läget i lågkonjunkturen? Vad kostar det att bli rik och fri?

Medverkande 

Petter Larsson, kulturjournalist och författare till Riggat: Hur tron på meritokratin minskar chansen till en klassresa.

Benjamin Dousa, vd på Timbro och ekonom utbildad vid Handelshögskolan.

Karina Cubilla, debattredaktör och ledarskribent på tidningen Arbetet.

Douglas Roos, entreprenör, riskkapitalist och jurist.

Musik: Paulina Palmgren och Jonatan Järpehag.

Idébaren är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern, tankesmedjan TimbroArena Idé och Stiftelsen Höj Rösten. Moderator för hela serien är frilansjournalisten och  producenten Karin Hübinette. Som gäst är du mer än välkommen att vara en aktiv del av samtalet. Frågor och kommentarer uppmuntras för att kvällen ska ta spinn!

Datum: 1 juni
Tid: 18:30 - 20:30. Baren öppnar kl. 18:00. 
Lokal: Lilla Studion

Hitta till Lilla Studion

Lilla Studion ligger på gatuplan i byggnaden mitt emot glasobelisken. Adress: Sergels torg 3

Välkomna!                                   

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se