Samtal & debatt

Helena bjuder in avsnitt 2

En ny talkshow med Helena Bergström och inbjudna gäster i Foajé 3. Samtalen kretsar kring olika aspekter av livet på teatern: gestaltningstekniker, pandemin, mångfald, recensenter, #Metoo och andra brännande frågor. Underhållning och allvar på en och samma gång är ambitionen. Varmt välkomna!

Avsnitt 2

Remote video URL

Om inkludering och förändring

Vad styr vår syn på vem som kan spela vad? Hur är det att tillhöra en minoritetsgrupp och att alltid förväntas representera gruppen och driva vissa frågor? Vad krävs för att vi ska sluta prata och börja göra istället? Vad har hänt på teatern sen #Metoo? Det är några av frågeställningarna i avsnitt två av Helena bjuder in. Gäster: Josette Bushell-Mingo, Robert Fux, Sofia Ledarp, Angelika Prick och Kerstin Brunnberg. 

Josette Bushell-Mingo är regissör, skådespelare och sångerska. Hon är rektor för Royal Central School of Speech and Drama i London och prefekt vid Stockholms konstnärliga högskola. Hon är initiativtagare till Tryck som organiserar Afrosvenska kulturarbetare och konstnärlig ledare för The National Black Theatre of Sweden som lanserades på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby 2018. 2001 grundade hon konstfestivalen PUSH, på Young Vic, i syfte att möjliggöra för fler svarta skådespelare att spela på Londons scener. Som skådespelare har hon bland annat arbetat på The Royal Shakespeare Company och Royal National Theatre. Som sångerska har hon turnerat med Nina - a story about me and Nina Simone och spelat Rafiki i musikalen Lejonkungen i London.

Robert Fux är skådespelare och tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. Här har vi bland annat sett honom i Ansvaret är vårt/Tingsten (nominerad till DN:s stora kulturpris), Ned med vapnen! och Barnen ifrån Frostmofjället (nominerad till Svenska kritikerpriset). Robert Fux har även en lång karriär som performanceartist och dragqueen. Sen 2020 har han ett konstnärligt residens på Vara Konserthus där han kartlägger drag som hantverk genom podden Drottningmötet och en riksturnerande scenkonstproduktion med premiär 2021. 

Angelika Prick är skådespelare och tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. Här har vi bland annat sett henne i Tolvskillingsoperan, Min fantastiska väninna, Krilon och Jag tror på dig Anita. Utanför teatern är hon även barnprogramledare för tv-programmen Sommarlov och Sommarskuggan.

Sofia Ledarp är skådespelare och tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. Här har vi sett henne i 16 pjäser, senast i Shakespeare in love och Jag är en annan nu. Sofia Ledarp har även gjort en rad film- och tv-roller. För rollen i Den man älskar erhöll hon en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Kerstin Brunnberg är journalist och har bland annat arbetat på Svenska Dagbladet, SVT och Sveriges Radio, senast som VD (2007–09). 2009–14 var hon styrelseordförande i Statens Kulturråd. 2014-16 var hon tf överintendent på Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes. Sedan 2019 är hon (opolitisk) styrelseordförande för Kulturhuset Stadsteatern, övriga ledamöter är tillsatta utifrån politisk representation i Stockholms stad.

Helena Bergström är en mångårig medarbetare på Stadsteatern och har medverkat i 23 uppsättningar, senast som Nora i Ett dockhem 2 (2018). Hon har teatern i blodet: skådespelerska i tredje generationen, uppväxt i teaterkulisserna och över tre decennier i yrket. Kärleken till teatern och förundran över teaterkonstens magi har bara växt sig starkare.

När