Samtal & debatt

Fackscenen: Valerie Kyeyune Backströms bokcirkel

Vill du läsa fängslande facklitteratur och prata om den tillsammans med andra? Nu lanserar Kulturhuset Stadsteatern en bokcirkel ledd av kulturjournalisten Valerie Kyeyune Backström. Vid två tillfällen bjuds deltagare och experter in för att diskutera två framstående verk på temat sex och ideologi.

Biljetter

Valerie Kyeyune Backström är författare, konstkritiker och krönikör. Hon var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang och var en av grundarna till den antirasistiska plattformen Rummet. År 2020 debuterade hon med romanen “Ett nytt England”.

Expressens kultursida behandlar hon debattens mest brännande frågor, ofta med knivskarpa och djupsinniga analyser som lockar till diskussion. I en av hennes texter liknar hon biblioteket med en dansk swingersfest; en plats där inget begär är för lågt eller främmande för att bejakas. Under den parollen bjuder hon nu in till en lika öppensinnad bokcirkel i syfte att lyfta in nya perspektiv i den facklitterära sfären.  

 

Bok 1 22/11
”Rätten till sex” (Natur & Kultur 2022) av Amia Srinivasans. Oxford-professorns Amia Srinivasans högaktuella debut behandlar de många betydelserna av sex, dess förhållande till makt, kön, etnicitet och klass samt det snåriga begreppet samtycke. Texten väcker frågan om vad det egentligen innebär att vara fri.

Bok 2 20/12
”Utrota varenda jävel; Nu dog du” (Nirstedt 1992;1999;2020) av Sven Lindqvist.
Lindqvists två essäer undersöker rasistisk idéhistoria med Joseph Conrads klassiker ”Mörkrets hjärta” som vägvisare. År 2020 gavs verken ut i en ny volym med förord av Athena Farrokhzad. Så här lyder inledningen i ”Utrota varenda jävel”; ”Du vet redan tillräckligt. Det gör jag också. Det är inte kunskap vi saknar. Vad som fattas oss är modet att inse vad vi vet och dra slutsatserna”.


Lokal: Kulturbiblioteket, Kulturhuset Stadsteatern, våning 2.
Datum: 22 november och 20 december 
Tid: 19:30 - 20:30

Fika finns till försäljning utanför biblioteket från klockan 19:00
 

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
Eva Kopito, debattredaktör/producent
eva.kopito@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!