Samtal & debatt
/
Fackscenen

Fackscenen: Om Marcus Aurelius

LITTERATUR. Nu riktar vi äntligen strålkastaren mot facklitteraturen! Välkommen till livliga och initierade samtal kring humanism och vetenskap på Kulturhuset Stadsteaterns nya litteraturscen, Fackscenen. Tillsammans med författare och inbjudna gäster diskuteras samhällsströmningar med avstamp i både ny och klassisk sakprosa. Enklare förtäring finns till försäljning från klockan 17:15!

Biljetter

Den romerska kejsaren Marcus Aurelius skrev ”Självbetraktelser”; en samling fragmenterade dagboksanteckningar som i dag anses vara ett av den antika filosofins viktigaste litterära verk.

I en tid då självhjälps-böckerna flyger av hyllorna och alla tycks vilja hitta nya sätt att träna, äta, arbeta och söka lyckan. Kan en banbrytande romersk kejsare ge oss verktyg att förändra våra liv? Vad har stoicismens största och politiker att lära den moderna tänkaren, arbetande människan och politikern? Och vilka andra stoiker inspirerade honom?

Aurelius verk innehåller allt från läror om kollektivism till självbehärskning och nyttan med att leva i enlighet med naturen.

”Lev inte som du skulle leva i tiotusen år. Det oundvikliga
hänger över dig. Medan du lever, medan det är möjligt, var
god!”

”Säg till dig själv vid dagens början: Jag kommer att träffa
beskäftiga, otacksamma, oförskämda, opålitliga och föga
sociala människor. Allt detta har drabbat dem på grund av
deras okunskap om gott och ont.” (Ur ”Självbetraktelser”)

”Självbetraktelser” gavs ut i en nyupplaga 2021 på förlaget Daidalos och är översatt av Mikael Johansson, lektor i grekiska vid Göteborgs universitet.

Medverkar gör: Författaren och kritikern Ingrid Elam och översättaren Mikael Johansson, lektor i grekiska vid Göteborgs universitet.

Porträtt av en man och en kvinna

Foto av Ingrid Elam: Natalie Greppi

Datum: 13 oktober
Tid: 17:30 - 18:30
Plats: Lilla Studion
Biljettpris: 80 kronor över 20 år

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
Eva Kopito, debattredaktör/producent
eva.kopito@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!