Samtal & debatt
Fackscenen

Fackscenen: Danjin Malinovic om ”En helt vanlig man”

Nu riktar vi äntligen strålkastaren mot facklitteraturen! Välkommen till livliga och initierade samtal kring humanism och vetenskap på Kulturhuset Stadsteaterns nya litteraturscen, Fackscenen. Tillsammans med författare och inbjudna gäster diskuteras samhällsströmningar med avstamp i både ny och klassisk sakprosa. Enklare förtäring finns till försäljning från klockan 17:15!

Biljetter

Jugoslavienkrigen 1991–2001 skördade hundratusentals dödsoffer och bestialiska övergrepp begicks i konflikten, i en skala västvärlden inte sett sedan andra världskriget. Hur var det möjligt att människor plötsligt kunde slakta, våldta och plundra sina grannar? Vilka var förövarna?

Nu, trettio år efteråt, är tiden kommen för att ställa frågor, för att se mönstren. Samtidigt växer de nationalistiska spänningarna i Bosnien Hercegovina idag. Bilder och ord som ingen trodde vore möjliga gror återigen i nationalismens och främlingshatets Europa. Slagord, hat och fördomar ekar från gatorna och teve.
Hur ska vi skydda oss från att historien upprepar sig? Genom en serie möten med en dömd krigsförbrytare i fängelset beskriver dramatikern Danjin Malinovic hur våldets och ondskans mekanismer sätts i svang och hur normaliseringen av det perversa, monstruösa iscensätts. Det kunde varit vem som helst av oss. Kriget släpper loss krafter inom oss vi inte trodde vara möjliga. En massmördare och våldtäktsman. En helt vanlig pappa.

Medverkande:
Danjin Malinovic, f. 1985, dramatiker, författare och skådespelare. Han har tidigare skrivit och satt upp de kritikerhyllade pjäserna Var är mitt hem? och Pappa, make och krigsförbrytare.
Paul Hansen, bildjournalist DN.
Johanne Hildebrandt, journalist, författare och säkerhetspolitisk utredare hos Liberalerna.

Moderator: Jasenko Selimović, regissör, konstnärlig ledare, författare och före detta politiker för Liberalerna.

Fler medverkande tillkommer.

Datum: 4 oktober
Tid: 17:30 - 18:30
Plats: Lilla Studion