×
En del av Stockholms stad
Parkteatern
©1932 AB Svensk Filmindustri. Karriär
Foto: AB Svensk Filmindustri

Arkiverat evenemang:

karriär

500 år av film


söndag 13 september 2015
Vitabergsparken, Parkteatern •


500 år av film är utomhusbio. Men samtidigt så mycket mer än så. Det är ett tillfälle för dåtidens stjärnor och framtidens film att förenas under en kväll. Varje filmkväll bjuder på samtal, långfilm och nutida kortfilm från Klarabiografen på Kulturhuset Stadsteatern.

Den 13 september hyllar vi jubilarern Signe Hasso, en av våra stora Holywoodexporter under 40-talet med långfilmen Karriär. 

Efter långfilmen visar vi kortfilmen Elvakaffe av Maria Fredriksson. Parkteaterns chef och konstnärliga ledare Sissela Kyle kommer tillsammans med Lova Hagerfors, projektledare på Filmarvet - Svenska Filminstitutet, vara kvällens presentatörer och leda oss genom en kväll med gästerna Grynet Molvig, skådespelare och sångerska, Fredrik Ohlsson, skådespelare och kortfilmsregissören Maria Fredriksson. 

OM LÅNGFILMEN KARRIÄR

Karriär är en tragikomisk film som träffsäkert skildrar folkparksteaterlivet på 30-talet. I fokus står den unga oetablerade skådespelerskan som drömmer om att slå igenom (Signe Hasso) och den fallna primadonnan (Tollie Zellman). 

Båda huvudrollsinnehavarna hyllades för sina insatsar – Hasso fick sitt stora genombrott och Zellman ansågs göra sitt livs roll. Schamyl Bauman som redan var populär hos publiken för sina folkhemskomedier vann även kritikernas hjärtan. 

Regi: Schamyl Bauman
Skådespelare: Signe Hasso, Tollie Zellman, Sture Lagerwall
År: 1938
Längd: 107 min
Åldersgräns: 7 år

OM KORTFILMEN ELVAKAFFE

Fyra äldre damer träffas för att dricka kaffe, men de pratar varken om barnbarn, kakrecept eller virkning. De diskuterar Viagra, orgasmer och att ta en snabbis. Och hur skulle det egentligen vara att ha en man med löständer i sängen? Inget utelämnas när de minns det förflutna och den sexuella revolutionen som uppkom runt dem. En värmande historia som skänker njutning långt in på ålderns höst. 

Regi och foto: Maria Fredriksson
Medverkande: Margareta Löwenhielm, Ulla Hård, Ulla Sandell, Käthe Schwitzgold
År: 2013
Längd: 14 min
Åldersgräns: Barntillåten

OM JUBILAREN:

Signe Hasso (1915-2002)
Om Anna Q Nilsson, Greta Garbo och Ingrid Bergman klarade det varför skulle inte hon också göra det; ta klivet över Atlanten. Från att ha spelat trevliga och ordentliga flickor på ett nytt chosefritt sätt i Sverige i slutet av 30-talet, blev hon decenniet efter tuff och iskall när film noir-genren var ny i Hollywood. Men hon ville hela tiden mer; gav ut memoarer som blev bästsäljare och såg till att svensk folkmusik exporterades till USA.

500 år av film visas i samarbete med Flimmer och Svenska Filminstitutet


Mer information kommer snart


Här kan du läsa mer om 500 år av film.

 

VÄGBESKRIVNING

Hitta till: Vitabergsparken

Elvakaffe
©1932 AB Svensk Filmindustri. Karriär
ParkteaternFri entré • Filmer