×
En del av Stockholms stad
Parkteatern
@1932 AB Svensk Filmindustri. Intermezzo
Foto: Svensk Filmindustri

Arkiverat evenemang:

Intermezzo

500 år av film


torsdag 10 september 2015
Vitabergsparken, Parkteatern •


500 år av film är utomhusbio. Men samtidigt så mycket mer än så. Det är ett tillfälle för dåtidens stjärnor och framtidens film att förenas under en kväll. Varje filmkväll bjuder på samtal, långfilm och nutida kortfilm från Klarabiografen på Kulturhuset Stadsteatern.

Den 10 september hyllar vi jubilarerna Ingrid Bergman och Hasse Ekman och visar långfilmen Intermezzo i Vita Bergen. Ingrid Bergman är trefaldig Oscarsvinnare med makalös filmkarriär och Hasse Ekman var under ett halvt sekel en av våra främsta film- och scenpersonligheter. 

Efter långfilmen visar vi kortfilmen But You Are a Dog av Malin Erixon. Parkteaterns chef och konstnärliga ledare Sissela Kyle kommer tillsammans med Lova Hagerfors, projektledare på Filmarvet - Svenska Filminstitutet, vara kvällens presentatörer och leda oss genom en kväll med gästerna Stig Björkman, filmregissör aktuell med biofilmen Jag är Ingrid, skådespelaren och komikern Nisti Stêrk och kortfilmsregissören Malin Erixon.

OM LÅNGFILMEN INTERMEZZO

Intermezzo är en klassisk kärleksmelodram om den passionerade relationen mellan den världsberömda violinisten (Gösta Ekman) och hans dotters pianolärarinna (Ingrid Bergman).

Filmen blev en dundersuccé och ledde till att Bergman fick kontrakt i Hollywood. Tre år senare debuterade hon i USA, i en amerikansk version av Intermezzo,  men denna gång spelade hon mot Leslie Howard.

Regi: Gustaf Molander
Skådespelare: Ingrid Bergman, Gösta Ekman, Inga Tidblad, Hasse Ekman
År: 1936
Längd: 95 min
Åldersgräns: 7 år

OM KORTFILMEN BUT YOU ARE A DOG

En udda grupp människor samlas för att se en dansföreställning. Spänningen är stor för vad man kommer att få se. Trots olika egenheter kan de inte undvika att lägga märke till den avvikande. En finurlig och stillsam film fylld med humor om hur svårt livet kan te sig för den som inte riktigt passar in.

Filmen nominerades för en guldbagge i kategorin bästa kortfilm 2014.

Regi, manus och produktion: Malin Erixon
Röstskådespelare: Shanti Roney
År: 2014
Längd: 12 min
Åldersgräns: Barntillåten

OM JUBILARERNA:

Ingrid Bergman (1915-1982)
Trefaldig Oscarsvinnare – endast slagen av Katharine Hepburn i aktrisfacket – och med en makalös filmkarriär som kan delas in den svenska, hollywoodska, italienska för att avslutas i den globala. Därtill med en grand finale, där hon som konsert-pianisten Charlotte i Ingmar Bergmans Höstsonaten slutade på samma sätt som hon började, som pianist, i Intermezzo, fyrtio år tidigare.

Hasse Ekman (1915-2004)
I ett halvt sekel var Hasse Ekman en av våra främsta film- och scenpersonligheter. Filmkarriären varade i fyrtio år med komedihöjdpunkter som Fram för lilla Märta och Sjunde himlen och dramadito som Flicka och hyacinter - Sveriges främsta film noir? Vad hade svensk filmhistoria egentligen varit utan Hasse Ekman?

500 år av film visas i samarbete med Flimmer och Svenska Filminstitutet


Mer information kommer snart


Här kan du läsa mer om 500 år av film.

 

VÄGBESKRIVNING

Hitta till: Vitabergsparken

But You Are a Dog
©1932 AB Svensk Filmindustri. Intermezzo
ParkteaternFri entré • Filmer