Image
Gul text mot svart bakgrund

Om Fackscenen

Nu riktar vi äntligen strålkastaren mot facklitteraturen! Välkommen till livliga och initierade samtal kring humanism, historia, konst och vetenskap på Kulturhuset Stadsteaterns nya litteraturscen, Fackscenen. Tillsammans med författare och inbjudna gäster diskuteras samhällsströmningar med avstamp i både ny och klassisk sakprosa.

Program hösten 2022:

4 oktober: Danjin Malinovic om ”En helt vanlig man”
Dramatikern, författaren och skådespelaren Danjin Malinovic beskriver genom en serie möten med en dömd krigsförbrytare i fängelset våldets och ondskans mekanismer.

6 oktober: Mårten Arndtzén om ”Konsten är vi”
I "Konsten är vi" diskuterar kritikern Mårten Arndtzén Lars Vilks och den tradition han verkade i, liksom Moderna museets relation till den öppna, processinriktade konsten – som på 60-talet gav museet dess internationella renommé. Med avvisandet av rondellhunden har museet valt en ny väg.

11 oktober: Lea Ypi om ”Fri – En uppväxt vid historiens slut”
Lea Ypi, professor i politisk teori vid London School of Economics, diskuterar sin hyllade skildring av att växa upp i skiftet mellan kommunism och kapitalism.

13 oktober: Marcus Aurelius ”Självbetraktelser”
Författaren och kritikern Ingrid Elam samtalar med Marcus Aurelius-översättaren Mikael Johansson, lektor i grekiska vid Göteborgs universitet, om ”Självbetraktelser” som förblivande livsfilosofisk inspirationskälla.

10 november: Tobias Andersson Åkerblom om ”Draken”
Journalisterna Tobias Andersson Åkerblom och Ola Wong diskuterar Kinas påverkan i Sverige idag, inflytandet i svenska bolag och diplomatiska utmaningar som Gui Minhai-fallet.

22 november: Valerie Kyeyune Backströms bokcirkel, del 1
Kulturhuset Stadsteatern en facklitterär bokcirkel ledd av kulturjournalisten Valerie Kyeyune Backström med inbjudna experter. Vid det första tillfället diskuteras ”Rätten till sex” av Amia Srinivasans.

29 november: David Wengrow om ”Början på allt - en ny historia om mänskligheten”
New  York Times-bästsäljaren som  omkullkastar det vi tidigare trott oss veta om människans förflutna och utveckling.

8 december: Magnus Linton om ”Klimat och moral”
Med utgångspunkt i sin bok diskuterar journalisten och författaren Magnus Linton med en panel bestående av författare och forskare hur det egentligen står till med engagemanget för klimatfrågan.

20 december: Valerie Kyeyune Backströms bokcirkel, del 2
Kulturhuset Stadsteatern en facklitterär bokcirkel ledd av kulturjournalisten Valerie Kyeyune Backström med inbjudna experter. Vid det andra tillfället diskuteras ”Utrota varenda jävel; Nu dog du” av Sven Lindqvist. 

VARMT VÄLKOMNA!

Vid frågor vänligen kontakta:
Eva Kopito, debattredaktör/producent

eva.kopito@kulturhusetstadsteatern.se

Tidigare samtal: 

6 september: Asabea och Opokua Britton om ”Föda”
I samtal med Asabea och Opokua Britton diskuterar panelen både det stora och det lilla i barnafödandet. 

15 september: Jan Eliasson "Om ord och handling"
Med avstamp i sina memoarer samtalar Jan Eliasson med historikern Aryo Makko om en karriär i diplomatins tjänst.