En flicka i röd kappa står i ett snölandskap

Ny Europeisk Film 2022

Ny europeisk film låter dig upptäcka spännande och sevärda europeiska debutfilmer som inte har gått upp på svenska biografers ordinarie repertoar.

Varje månad kan du lära känna en ny regissör, som vi presenterar i form av en filmvisning samt en inspelad och exklusiv intervju med regissören i fråga. Filmerna tas fram i samarbete med europeiska kulturinstitut och ambassader och väljs ut av Johannes Mayer från Kulturbibliotekets filmklubb, som även är värd för filmserien.

En regissörs första film är verkligen något alldeles speciellt. Det är ett jätteprojekt som har blivit av tack vare hjälp från många olika aktörer och som kan ha tagit flera år att realisera – år fyllda av sökande efter bland annat manusidéer, rätt skådespelare och finansiering.

Debutfilmen sätter en ny regissör på kartan – hens berättarstil och tematik – och är ett nytt kapitel för regissören som tidigare ofta provat på uttryck och form genom kortfilmer.

Ny europeisk film 2022 är en produktion av Kulturbibliotekets filmklubb och Klarabiografen i samarbete med Polska institutet, Finlandsinstitutet, Goethe Institut Stockholm, Rumänska kulturinstitutet, Instituto Cervantes, Islands ambassad i Stockholm, den litauiska kulturattachén i Sverige, Finland och Danmark (Litauens ambassad i Stockholm) samt det Litauiska Kulturinstitutet och Institut français de Suède.