Musik
/
Stockholm Jazz Festival

Rhoda Scott Lady Quartet

Count Basies favorit, den amerikanska soul- och jazzorganisten Rhoda Scott tar med sig sitt Hammond B3-kabinett och kommer till Kulturhuset Stadsteatern under Stockholm jazzfestival. 84-åriga Scott är något av dagens drottningmoder av Hammond-jazz och i hemlandet Frankrike kallas hon för "barfota-ladyn" eftersom hon spelar just barfota på baspedalerna.

Biljetter

Rhoda Scott, född 1938 i Dorothy, New Jersey, är dotter till en vandrapredikant och hennes talang upptäcktes när hon redan vid åtta års ålder ackompanjerade gospelmusiken i kyrkorna. Trots att hon var självlärd beslutade sig Rhoda för att ändå ta en akademisk examen i New York innan hon i juli 1967 drog till Frankrike för att studera kontrapunkt, harmonik och komposition för tonsättaren och dirigenten Nadia Boulanger, Boulanger som också undervisat kompositörer och musiker som Aaron Copeland, Pierre Henry, Phillip Glass, och Quincy Jones.

Rhoda Scott skivdebuterade 1962 med Hey! Hey! Hey! på Prestige och senaste plattan Movin' Blues släpptes 2020, däremellan har Scott spelat in ett drygt trettiotal studio- och livealbum.

Som fullfjädrad musikalisk eklektiker och instrumentell ekvilibrist blandar hon och ger ur såväl jazzens real book som ur den västerländska konstmusiken och gospeln på samma säkra och humoristiska sätt.

Rhoda Scott – orgel
Sophie Alour – tenorsaxofon
Lisa Cat-Berro – altsaxofon
Julie Saury – trummor

Remote video URL

Stockholm Jazz Festival

Stockholm Jazz Festival är en av Sveriges största och äldsta festivaler och äger rum mellan 14 och 23 oktober 2022. Årets festival presenterar stora namn såsom Ledisi sings Nina Simone, Rubalcaba, Shai Maestro Quartet samt Hiatus Kaiyote. Sedan 2012 har festivalen iklätt sig kostymen av en inomhusfestival och huserar nu på över femtio scener varje år och besöks av ca 25000 stockholmare under sina tio dagar. Läs mer om festivalen på stockholmjazz.se.