Musik

Rewşan

Den 3 mars skapas magi på Kulturhuset Stadsteatern när kurdiska violinisten och sångerskan Rewşan går på Studions scen. Rewşan beskrivs som en frisk fläkt i kurdiska kvinnors muntliga berättartraditioner och kommer under marskvällen ta med sin publik på en poetisk, musikalisk inre resa utan gränser.

Biljetter

Sångerskan Rewşan är lika mycket psykolog, skådespelare och filmmakare och när hon intar scenen med sin violin och greppar mikrofonen vaknar publiken. Hon bevarar, omfamnar och moderniserar traditionella sånger och når ut till en ny generation som även har andra musikaliska preferenser.

Rewşan är grundare och en av uppträdande medlemmarna av Istanbul Film Music Orchestra. Hon har dessutom skapat dokumentärserien Dengên Bakur (Nordens röster) om kurdiska kvinnors muntliga tradition och kulturminne. Hennes första album Axe Lê Wesê från 2018, bygger på liveuppträdanden och består av låtar som riskerade att glömmas bort. Rewşan skriver även egna låtar med samtida berättelser och ger därmed mer sånger till en ny generation.

Glocal Stories
Konserten är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Glocal Stories som under våren 2023 uppmärksammar kvinnliga tolkningar av traditionell musik i modern form.