Musik

Nina Kinert

Nina Kinert är en science fictionfantast från Stockholm som trollbundit såväl unga popnördar som medelålders vinylsamlare med sin gudalika röst och sin innovativa popmusik under senare halvan av 00-talet. Med sitt senaste album ”Religious” gör hon upp med Pingstkyrkan och utforskar samtidigt lockelsen till andlig mystik och det övernaturliga. Se henne den 18 maj i Hörsalen!

Biljetter

Till Facebook-event

Hösten 2023 återvände Nina Kinert med Religious, hennes sjunde album och det första på fem år.

”Låtarna beskriver en sanning som är min, med förhoppningen att nå ut till de som känner igen sig och upplevt nåt liknande. Målet är nog att bli från de sista återstående demonerna. Jag visste att de här låtarna behövde skrivas nån gång, det är mycket som behöver bearbetas”, säger Nina Kinert.

2018 släppte Nina Kinert albumet Romantic, EP:n In Twos och året därpå vann hon SKAP:s pris för Årets kompositör på Manifestgalan. Albumet Religious tar upp ett barns frågor och känslor utifrån en vuxen människas perspektiv. Rädslan för att ständigt vara iakttagen av något som ser och hör allt. Ungdomslägrens grupptryck kring uppenbarelser och tungotal. Oron för att inte få uppleva livet efter detta med sin familj i himlen, utan kanske istället hamna på de osaligas straffort. Förvirringen kring det kroppsliga och själsliga för en tolvåring och kulturkrocken mellan den orättfärdiga världen och den upplysta i vilken du får lära dig att du är utvald och helig.

Även musiken är skriven med kyrkorummet ständigt närvarande – orglar, stämsång, storslagna arrangemang – och stöpt i en form inspirerad av minimalistisk konstmusik. Philip Glass och John Adams hypnotiska harmonier och melodislingor, Laurie Andersons experimentella sångarrangemang och husguden Vangelis elektroniska ljudlandskap. På albumet finns även Siouxsie and the Banshees-covern Into the Light.

”Jag ville skriva musik som talar samma språk som mina absoluta favoritlåtar. Vangelis till exempel har flera låtar som får direktkontakt med min själ. En rakt av religiös känsla!”

Medverkar på skivan gör den eviga följeslagaren Linnea Olsson (Frida Hyvönen, Peter Gabriel) på cello, Anton Sundell (Tonbruket, Siri Karlsson, Ellen Arkbro, Merit Hemmingson) på medproduktion, cittror och distpedaler, träblåsmaestron Nils Berg, harpekvilibristen Stina Hellberg-Agback, Pontus Levahn (Horndal, Tiger Lou, Mattias Alkberg) på trummor, Henrik Palm (In Solitude, Ghost, Sphynx, Viagra Boys) på bas och gitarrsolo samt Ninas sjuåriga dotter Shelley som i Baptized at Fourteen upprepar strofen ”They will say the truth is what will set you free. Shall it really?”.

Säkerhet på konsert

Som ett led i vårt trygghetsskapande arbete kommer vi inte att tillåta väskor/påsar större än 30x20cm (ca ett A4 ark) eller större ytterkläder i salongen. Ta gärna höjd för att det kan bli kö vid garderoben som är öppen från 1 timme före evenemangets start. Garderoben hittar du på Plan E, mittemot entrén från Sergels torg.