Musik

Mostar Sevdah Reunion

Mostar Sevdah Reunion är det bosniska bandet som blivit en institution i hemlandet. I sina tolkningar av den traditionella musiken sevdalinka får de plats med allt från rebetika, flamenco, fado, salsa till jazz, blues, pop, funk och schlager. Nu är de aktuella med nytt album och den 6 maj står de äntligen på Studions scen.

Biljetter

Det sägs att den mest pittoreska definitionen av Sevdah är när mormor sjunger och gråter. Mostar Sevdah Reunions nya album Lady sings the blues med Antonia Batini bevisar det ännu en gång!

Mostar Sevdah Reunion bildades i staden Mostar mitt under brinnande krig, som en kraftig protest eller snarare en överlevnadsstrategi. Storheter som Šaban Bajramović, Ljiljana Buttler och Esma Redžepova har alla vid olika tillfällen medverkat i Mostar Sevdah Reunion- men finns inte längre i livet. Arvet efter dem lever i allra högsta grad och vårdas med respekt av de kvarvarande musikerna.

Den melankoliska, smärtsamma, kraftfulla sevdah-sången förenas här med jazz och blues, kryddas med romsk musik och text, och tillsammans bildar alla dessa stilar en musikalisk upplevelse som får bröstet att fyllas, hjärtat att slå hårt och hatten att flyga i taket. Genom sin musik visar Mostar Sevdah Reunion hur världen hänger ihop, hur vi alla influerar varandra och vilken kraft det kan mynna ut i, till slut.

Glocal Stories
Konserten är ett samarbete mellan Kulturhuset Stadsteatern och Glocal Stories som under våren 2023 uppmärksammar kvinnliga tolkningar av traditionell musik i modern form.