Musik

Månskensbonden

Den 2 februari inviger Månskensbonden våren på Central Pop med en helkväll av österbottnisk glesbygds-indie. För er som såg Vasas Flora och Fauna hos oss i höstas och undrar om det är något i sjöarna i landet österut som gör musiken så bra så kommer detta bli en av vårens stora konserter.

Biljetter

Sjungandes på österbottnisk svenska fick Markus Bergfors, under aliaset Månskensbonden, en finlandssvensk hit med debutsingeln Döpt i Kyro älv och när debutalbumet Vårat Ödeland släpptes 2018 fann han en ökande lyssnarskara på båda sidorna om Östersjön. Albumet följdes upp av singlarna Stormin, som gästades av Iiris Viljanen, och Vårt kvarter. Den 30e september släpptes Månskensbonden andra album, Nånstans längs en bortglömd breddgrad.

Här hör vi berättelser om återflytten till glesbygden. Om när storstadens lockelser upplösts i stigande hyror och neonet förlorat sitt sken, om när ens konstnärliga drömmar visat sig vara förklädda kapitalistiska fällor och upproren inte bara är inställda utan också sålda och om när man dessutom blivit för gammal för att börja med hiphop.

Kyro älv, Österbottens Mississippi, rinner från Seinäjoki ut i Östersjön genom den lilla byn Kvevlax, strax norr om Vasa. Det var där – i gränslandet mellan landsbygd och stad, finskt och svenskt och religiöst och sekulärt – som Månskensbonden växte upp bland mopeder, bönehus och indiemusik. Med sånger uppgrävda ur myllan sjunger Månskensbonden om dessa slitningar, om att försöka balansera på två tektoniska plattor samtidigt som världen skakar och förändras utan att bry sig om.

Det är sånger om svavelosande predikningar, om frigörelse genom musik, om människor som trillar omkull eftersom de fötts in i sprickorna, om medelklasslivets dåliga samvete, om människans ensamhet, om att försöka övervinna ensamheten genom kärlek och gemenskap. Sånger om att ta i från tårna bara för att höras.

- Månskensbonden sjunger om Österbottens väldighet... Det finns en väldighet i ansatsen, trots att allt är så litet. Kanske för att det ligger så mycket under de små utsnitten av liv som han sjunger. - Nils Hansson, DN

Till Facebook

Central Pop

Det blir inte mer centralt än så här. På Sveriges kanske centralaste plats finns en scen för det mest centrala vi har: popmusiken i ordets v i d a s t e mening. Handplockad på längden och tvären. Central Pop är en scen som huserar pop av alla de slag. Central och perifer. Legender möter framtida legender. Smalt möter brett. Kanadensisk fiol-pop möter österbottnisk glesbygds-indie.

Lyssna på Central Pop