Musik

Lune

Lune är artisten som skapar egna världar där pop, dans och performance förenas. Linnéa Martinsson, som hellre vill kalla Lune för ett konstprojekt, kommer nu med sin trollbindande röst och sitt säregna pop-elektroniska sound till Kulturhuset Stadsteatern för en konsert den 5 oktober.

Biljetter

Endast onumrerade sittplatser på denna konsert.

Lune släppte sitt hyllade debutalbum Music & Sports 2013, ett album som Gaffa skrev om: "När man hör albumet så skulle det vara lätt att dra referenser till både Björk och The Knife men det skulle vara att göra en otjänst. Lune sjunger om hur det är vara tjej på ett sätt som överbryggar ålder och kön. En sällsam stämningsfullhet genomsyrar skivan som växlar mellan sedesam ballad och mer poppig depp-electro när den är som allra bäst. Likt Näcken lockar hennes röst oss ned i vattnet och drar iväg oss. Det är vackert, vemodigt och magiskt."

2019 kom singeln Don't Speak som Lune själv berättar om:  "Don’t Speak kommer från bäckenbotten och färdas ut i kroppen med en puls och värme som får mig att dansa njutigt. När jag sjunger kommer det mjuka orangea lasrar ur munnen".

Sedan förra släppet har Lune bland annat medverkat i Spotifys jämställdhetssatsning Equalizer Project och startat ett eget skivbolag, Play Human, där hon numera släpper all sin musik. I mars 2020 kom låten Play Human följd av Wi-Fi.

14 januari 2022 släppte Lune singeln Polska ingenstans. En uppvärmning inför EP:n Luneworld som släpptes 11 februari. 

Polska Ingenstans är producerad av Marcus Price som samplat en traditionell polska. Luneworld består av sex spår med texter på både svenska och engelska. En lekfull sammansättning låtar som bjuder in dig till en värld där Lune både dansar och sjunger. EP:n innehåller samarbeten med Adrian Lux, Minna Koivisto, Marcus Price, Gunnar Idenstam och Jelly Crystal. 

Lune skapar världar genom ljud och rörelse där pop, dans och performance förenas. Hon blandar språk och uttryck och använder kroppens sårbarhet och intelligens som inspiration. 

"Många melodier och en stor del av texterna har jag skrivit bredvid pappas katt Quattro i en säng på ett berg vid Sveriges mittpunkt i Västernorrland. Jag har tagit hand om och sett till så att jag skall kunna vila i total närvaro och dansa med lungorna när jag framför musiken."