Musik

Kishi Bashi

Den 11 november får vi ett efterlängtat besök på Studions scen på Kulturhuset Stadsteatern – multiinstrumentalisten Kishi Bashi. Amerikansk-japanske Kaoru Ishibashi, som han egentligen heter, är främst känd som violinist och i den rollen har han turnerat internationellt med bland andra Regina Spector.

Biljetter

Multitalangen Kishi Bashi är också sångare i elektro-bandet Jupiter One som han var med och startade 2011. Hans fjärde album Omoiyari ("empati" på japanska) från 2016 följdes upp av en crowdfundad dokumentärfilm Omoiyari: A songfilm by Kishi Bashi som handlar om hur det är att tillhöra en minoritet i USA idag. Filmen hade premiär på SXSW Film Festival i mars 2022. Kishi Bashi har även spelat på festivalen Austin City Limits. 2022 är också året då Kishi Bashi kommer ut med en jubileumsutgåva av sitt första album 151a. Albumet heter 151a (Demo-arigato Version) och det innehåller originaldemos av alla albumspåren.

”Med en spröd folkvisa med vackert gitarrplockande lyft från Everybody’s Talking placerar Kishi Bashi resolut sitt nya album i folkmusikvågen på Bleecher Street i slutet av 1960-talet. Med distinkta melodier och huvudsakligen akustiska gitarrer tar K Ishibashi avstamp i Simon & Garfunkel för sina positiva och konstruktiva kommentarer till historiskt och nutida amerikansk medmänsklighet och förtryck.”

Från Patrik Forshages recension av albumet Omoiyari i Nöjesguiden