Musik

Anna Järvinen

Anna Järvinen har varit en storspelare på svenska popscenen i ungefär 25 år och är just nu aktuell med senaste släppen Lila och Liila. De två albumen är inspelade på svenska respektive finska och har hyllats unisont. Nu gör hon ett turnéstopp på Studion och ger stockholmspubliken en chans att svepas med i hennes drömska, dansanta och bitterljuva toner.

Biljetter

Den svensk-finska artisten Anna Järvinen släppte nyligen de båda albumen Lila och Liila. Albumen reflekterar Järvinens kulturella arv (född i Helsingfors, uppvuxen i Stockholm) och är musikaliskt identiska men presenteras på olika språk. Lila på svenska och Liila på finska.

Lila och Liila är resultatet av samarbetet mellan Järvinen och den finska musikern Tapio Viitasaari som komponerat all musik på albumen. Det är första gången som Anna själv inte varit delaktig i kompositionen där hon vid tidigare album skrivit musiken själv. Järvinen och Viitasaari har känt varandra sen 2009 och har sen dess samarbetat på både album och vid livespelningar. Projektet påbörjades förra sommaren då Järvinen och Viitasaari jobbade tillsammans vid Bergmanscenter (Bergmansgårdarna Dämba) på Fårö 2021 för albumet Dagen var Mulen - sånger av Kaj Chydenius. Då det fanns tid över så började Tapio skriva melodier på pianot inspirerad av textrader från Annas debutroman Dröm natten till idag (som gavs ut slutet på 2020) och därifrån föddes idén till albumen Lila/Liila. Låttexterna på albumet är även dom baserade på texter från romanen Dröm natten till idag.

Jan Gradvall för DI Weekend gav albumet 4/5 i betyg där han framhäver hennes karaktäristiska uttryck och samspelet mellan de båda versionerna. DN's recensent Matilda Källén gav även hon 4/5 och lyfte fram det elektriska mötet mellan Järvinen och kompositören Tapio Viitasaari. I Aftonbladet listade Per Magnusson Lila/Liila för veckans musikhändelser!