Litteratur
/
Internationell författarscen

Vigdis Hjorth (Norge)

Möt Vigdis Hjort i samtal med Ingrid Elam. En av Norges främsta författare gästar Internationell författarscen. Vigdis Hjorths senaste roman Femton år: Den revolutionära våren behandlar flera av de motiv som hennes författarskap tidigare kretsat kring. Inte minst kampen för att bli sin egen, genom att först våga vara ensam.

Biljetter

Vigdis Hjorth (född 1959) har genom romanerna Om bara (2001), Arv och Miljö (2016) och Är mor död (2020) etablerat sig som en av Nordens främsta författare. Bakom sig har hon en stor produktion, med ett tjugotal romaner och ett halvdussin ungdomsböcker. Hennes verk behandlar ofta teman så som familj, kärleksrelationer och konsten själv, genom ett lika kompromisslöst som känsligt tilltal.

Romanen Femton år: Den revolutionära våren handlar om den unga Paula. Rytmen i hennes liv gör tillvaron begriplig: måltiderna runt matbordet, skidturerna i skogen, somrarna i stugan, besöken hos mormor på ön. De viktigaste människorna i Paulas liv är mamma, pappa, syster och bror. Och så Karen, hennes bästa vän. Men något händer sommaren då hon hittar en korg med brev som hennes mamma har skrivit till hennes mormor. Under stigande fasa läser Paula om familjens liv och känner inte igen sig. Breven är fulla av lögner. Hur ska hon bära det hon nu vet? Hon står på tröskeln till att bli vuxen och världen har visat sig vara en underbar och förfärlig plats.

Vigdis Hjorths roman om barndomens sista sommar är en stillsamt glödande berättelse. Paulas uppvaknande kring att sanningen inte är ett absolut värde är berättad med ett allvar perfekt stämt mot tonåringens. 

Översättningen är gjord av Jens Hjälte.

Vigdis Hjorth samtalar med Ingrid Elam

Ingrid Elam har varit kulturchef på Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter. Hon är docent i litteraturvetenskap och professor i litterär gestaltning. Hennes senaste bok är Romanens segertåg (2022).

Samtalet hålls på svenska och norska och genomförs i samarbete med Natur & Kultur.

Servering     

Baren öppnar en halvtimme innan samtalet. Det går bra att ta med glaset in i salongen.

Ett bokomslag med en illustration av en växt på, från roten till blomman.