Litteratur
/
Fackscenen

Valerie Kyeyune Backströms fackbokcirkel

Vill du läsa fängslande facklitteratur och prata om den tillsammans med andra? I vår leder kulturkritikern Valerie Kyeyune Backström en bokcirkel där deltagarna bjuds in för att diskutera två mycket olika böcker på temat sex, makt och identitet.

Biljetter

Valerie Kyeyune Backström är författare, konstkritiker och krönikör. Hon var tidigare chefredaktör för tidskriften Bang och var en av grundarna till den antirasistiska plattformen Rummet. År 2020 debuterade hon med romanen Ett nytt England

Expressens kultursida behandlar hon debattens mest brännande kultursnackisar, ofta med knivskarpa och djupsinniga analyser som ger ringar på vattnet. I en av hennes texter liknar hon biblioteket med en dansk swingersfest; en plats där inget begär är för lågt eller främmande för att bejakas. Under den parollen bjuder hon nu in till en lika öppensinnad bokcirkel i syfte att lyfta in nya perspektiv i den facklitterära sfären.  

Bokcirkeln 25 april

Vad är sexuellt kapital? (Daidalos 2022) av sociologerna Eva Illouz och Dana Kaplan.

Boken har diskuterats flitigt på ledarsidor sedan den kom ut på svenska förra året. Författarna driver tesen att nyliberalismens inverkan har förändrat det sexuella kapitalets karaktär. Exempel som lyfts i boken är sexfester i Silicon Valley, kosmetisk intimkirurgi och att använda sitt utseende för att gynna sin anställningsbarhet. Är tesen sann och hur påverkar den oss som samhälle i så fall?

Bokcirkeln 30 maj 

Bög i Folkhemmet: en memoar (Bokförlaget Atlas 2016) av Arne Nilsson, sociolog och queerforskare. 

Nilsson skriver utifrån sina egna erfarenheter som homosexuell i en tid då det svenska folkhemmet stod i centrum och gayrörelsen ännu inte fått sitt genombrott. Läsaren får ta del av en bit svensk historia präglad av politik, klubbliv, hårt arbete och klassresor. Vad betyder författarens text i dag?

Som deltagare har du en månad på dig att läsa de utvalda titlarna till respektive tillfälle. Titlarna publiceras i god tid innan bokcirkeln här på vår hemsida och i Kulturhuset Stadsteaterns sociala medier.

Psst! Du går gratis på bokcirkeln om du köper böckerna i vår butik på Sergels torg.

Plats: Kulturbiblioteket, Kulturhuset Stadsteatern, våning 2.
Datum: 25 april och 30 maj
Pris: 80 kronor

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

Varmt välkomna!

Läs mer om vilka andra författare som besöker Fackscenen i år.