Litteratur
/
Bokmåndag

Suad Ali

I Dina händer var fulla av liv får vi följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, och genom de begynnande orosåren i landet, när klankonflikterna och politisk instabilitet växer sig allt större. Suad Ali, född 1990 i Somalia, är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket.

Vad händer med en människa som vuxit upp i en privilegierad miljö och sedan förlorar allt? En kvinna som varit lyckligt gift och Mogadishus bästa gymnasielärare, som hamnar som ung änka i Sandviken och tvingas försörja sig genom att städa skolkorridorer?

 

I Dina händer var fulla av liv får vi följa Nora från barndomen i Baidoa, via gymnasietiden i Somalias huvudstad Mogadishu, och genom de begynnande orosåren i landet, när klankonflikterna och politisk instabilitet växer sig allt större. Till sist finns ingen annan utväg än att försöka lämna landet. Flykten blir svårare än Nora har kunnat föreställa sig och väl framme i det kalla Sverige vill hon, med alla sina förluster, helst bara dö. Men hon har sin dotter. Och hon har en vilja av järn – hon vill resa sig igen. 

 

Suad Ali, född 1990 i Somalia, är statsvetare och har arbetat med migrationsfrågor på FN:s flyktingorgan UNHCR, Utrikesdepartementet och Migrationsverket. 2018 gjorde hon ett mycket uppskattat sommarprat. Dina händer var fulla av liv skildrar en kvinna före, under och efter flykten och är Suad Alis romandebut.

 

I samarbete med Vällingby Folkets Hus, Vällingby bibliotek och Klackenbergs Böcker & Papper i Vällingby.

Biljetter