Litteratur

Sara Stridsberg om Elfriede Jelinek

Möt Sara Stridsberg som kommer till Kulturhuset för att berätta om en av sina favoritförfattare, den österrikiska Nobelpristagaren Elfriede Jelinek.

Biljetter

Sara Stridsbergs senaste bok är novellsamlingen Hunter i Huskvarna, som utkom hösten 2021. Sedan genombrottet med Drömfakulteten (2006) är hon en av den svenska romankonstens största namn. Med böcker så som Darling River (2010), Beckomberga – ode till min familj (2014) och Kärlekens Antarktis (2018) har hon byggt upp ett helt eget litterärt universum, där det både är ömt och sårigt att vara människa.

Sara Stridsberg är också verksam som dramatiker. Hennes pjäser, bland andra Medealand och Dissekering av ett snöfall, har spelats runt om i världen. 2021 valdes hon in som ledamot i Samfundet De Nio.

Den österrikiska författaren Elfriede Jelinek, född 1946, har i närmare fyrtio år hört till de mest uppmärksammade tyskspråkiga författarna. Hon är en säregen och skoningslös skildrare av såväl familjerelationer som samhällsfrågor och har skrivit i de flesta genrer. Till hennes mest älskade verk hör böckerna Älskarinnorna (1975) och Pianolärarinnan (1983). Sedan 90-talet har dramatiken haft en framträdande plats i hennes arbete. Bland annat har hon skrivit Prinsessdramer: döden och flickan I-V, ett tillägg till världsdramatikens stora kungadramer. 2004 tilldelades hon Nobelpriset i litteratur.

Hör Sara Stridsberg prata om Jelineks författarskap och betydelse för hennes eget skrivande.

Läsmingel med Ida Linde och Athena Farrokhzad

Kulturhuset Stadsteaterns läsmingel riktar sig till dig som läser hundratals böcker om året, till dig som läser samma bok om och om igen, och till dig som längtar efter mer läsning i ditt liv. Välkommen att träffa Ida Linde och Athena Farrokhzad, programansvariga för litteraturen. Ta med en favoritbok!

Missa inte chansen att möta andra litteraturintresserade stockholmare. Vi ses med våra favoritböcker i handen för att mingla med dem som utgångspunkt. När alla har med sig en bok är det lätt att gå fram till en främling och börja prata: "Varför är just den romanen din favorit?" Eller: "Titta, vi har med oss samma diktsamling!" Det finns också möjlighet att framföra önskemål kring litteraturprogrammen på Kulturhuset.

Torsdag 12 oktober kl. 18:30-19:00 i Foajé 3.
Fri entré och öppet för alla – ingen biljett krävs.