Litteratur

Roland Paulsen och Jonna Bornemark

I samtal med Harald Hultqvist.

Biljetter

Roland Paulsen blev internationellt uppmärksammad med boken Empty Labor, om människor som inte gör något på sina jobb, och skapade stor nationell debatt med boken Vi bara lyder: en berättelse om Arbetsförmedlingen. I sin senaste, populärvetenskapliga bok Tänk Om – en studie i oro, går Paulsen till botten med människans oro och ångest mitt i allt välstånd.

Roland Paulsen är docent i sociologi och prisbelönt författare. Som medarbetare på Dagens Nyheter har han ofta återkommit till frågan om psykisk hälsa och om varför vi mår så dåligt när vi, som det brukar heta, har det så bra. Med sin senaste och femte bok Tänk Om (Albert Bonniers Förlag), tecknar Roland Paulsen ett panorama över orons kulturella variationer och historiska utveckling. Via oron erbjuder han läsaren en djupdykning i mysteriet varför det materiella välståndet välsignat livet i allt utom ett: hur vi mår. Något i samhället måste ha hänt. Vi var inte alltid så här oroliga. Inte alltid uppbundna i tankens katastrofscenarier. Vad är det för röst som mal i huvudet? Varför vill den inte sluta, och varför har vi blivit så upptagna av den?

Jonna Bornemark är författare och professor i filosofi vid Centrum för praktisk kunskap på Södertörns högskola. Hösten 2020 utom hennes senaste bok Horisonten finns alltid kvar (Volante), som tar sig an det underskattade och förbisedda mänskliga omdömet. Alltså det som får oss att hantera icke-vetande och okända situationer. Från nya vetenskapliga upptäckter och rön, som kastar vår världsbild om ända, till hur läkare eller lärare behöver känna av en patient eller skolklass för att kunna hantera dem. I Horisonten finns alltid kvar får läsaren lära känna omdömets hinder, men också omdömets många möjligheter och värde. Jonna Bornemark medverkar regelbundet i Sveriges Radios Filosofiska rummet och i Dagens Nyheter.