Litteratur
/
Bokmåndag

Petra Mede

Petra Mede debuterade som författare med Skam och högmod i Sävedalen 2020. Innan dess har hon varit programledare för en mängd stora tv-produktioner. I Svindlande stunder i Blackeberg fortsätter hon sin svart humoristiska vandring genom uppväxten, nu med en tonårstid fylld av perfektion och kontroll i baletten som blir mer och mer hennes liv.

Biljetter

Boken tar avstamp i Petras möten med sin före detta granne, den egensinniga, kärva och charmiga Doris, 100 år, som numera bor på ett omsorgsboende i Blackeberg. Hennes och Petras liv flätas samman på mer än ett sätt.

Vi får uppleva glimtar av dansvärldens sublimitet, men oftare dess avigsidor. Osunda kroppsideal, konkurrens och ofrivilligt dråpliga situationer, bland annat i form av tröstlösa auditions som – i den alltjämt högmodiga Petras ögon – befinner sig mil från den höga konstnärliga nivå där hon borde vara verksam.

Det är en tidsskildring av ett 80-tal där den nyupptäckta sjukdomen aids tar flera vänners liv, och där jakten på en roll gör att man får utstå både hån och självförakt. Men det är också en berättelse om andra personer runt den unga Petra. Genom sin skarpa och ömsinta blick på människor sätter hon fingret på både personliga och allmänmänskliga känslor.

Petra Mede är numera knuten till TV4 där hon programleder bland annat Let's Dance och medverkar i sin egen serie Min historiske pojkvän. Tidigare har hon programlett bland annat Eurovision Song Contest och Guldbaggegalan. Hon har blivit folkkär i rollen som Katja i den hyllade serien Bonusfamiljen och har spelat teater mot Mikael Persbrandt i Molières Den inbillade sjuke.

I samtal med Mia Winge, dramaturg på Kulturhuset Stadsteatern Vällingby.