Litteratur
/
Internationell författarscen

Matias Faldbakken (Norge)

Samtalet är uppskjutet till senare i vår.

Matias Faldbakken är en av Nordens mest framstående författare och bildkonstnärer. För sin särpräglade roman "Vi är fem" vann han Kritikerpriset och NRK P2-lytternes romanpris 2019, samt nominerades till Ungdomens kritikerpris och Nordiska rådets litteraturpris 2020.

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Matias Faldbakken är född 1973. När han debuterade år 2000 som författare, under pseudonymen Abo Rasul, var han redan en etablerad bildkonstnär.

Vi är fem, Albert Bonniers Förlag i översättning av Ninni Holmqvist, är en osannolik blandning av realistisk familjeroman, bygdeberättelse, sci-fi-äventyr och rysare. Den skiljer sig från Faldbakkens tidigare verk i både stil, språkton och miljö. I Råset norr om huvudstaden bor Tormod och Siv med två barn, hus och hund. Efter några utsvävande ungdomsår har Tormod blivit en trygg och pålitlig familjefar. Men i alla familjer finns tomrum som måste fyllas. När hunden dör kommer en annan substans in i deras liv: en lerklump, som Tormod får i gåva av en gammal dryckesbroder. Med ständig tillförsel av nya substanser och material ute i verkstaden växer lerklumpen till sig, tills den gradvis antar skepnaden av ett handlande, levande väsen. Och så är de åter fem i familjen.

Matias Faldbakkens rusiga, säregna roman kännetecknas av ovanliga temposkiftningar och en rå, varm humor.

Karin Mamma Andersson

Karin Mamma Andersson, född 1962, är en av Sveriges mest framstående och internationellt erkända konstnärer. Hon arbetar ofta med olika bilduttryck inom samma verk – som oftast är uppbyggda runt händelser - något som skapar en visuell gåtfullhet. Karin Mamma Anderssons konst finns bland annat representerad vid Göteborgs konstmuseum och Moderna Museet.  Hon är idag ledamot av Konstakademin och filosofie doktor vid Luleå Tekniska Universitet. Karin Mamma Andersson har tidigare medverkat i Kulturhuset Stadsteaterns samtalsserier På djupet och Boksoppa.

I samarbete med Albert Bonniers Förlag.
 

En illustration av en spade på omslaget till boken Vi är fem.