Litteratur
/
Internationell författarscen

Maria Stepanova (Ryssland)

Möt Maria Stepanova i samtal med Gabriel Itkes-Sznap. Stepanovas första roman Minnen av minnet uppmärksammades stort internationellt och utkom på svenska 2019, i översättning av Nils Håkanson. I år tilldelades den Berman Literature Prize.

Biljetter

Maria Stepanova (född 1972) är poet, essäist, journalist och chefredaktör för nättidningen colta.ru. Minnen av minnet, hennes första roman, har etablerat henne som en betydande romanförfattare. Hon är årets mottagare av Berman Literature Prize, som tilldelas författare som verkar i en judisk tradition.

I Minnen av minnet skriver Stepanova om sin ryska släkt. När faster Galja dör lämnar hon efter sig en lägenhet full av bråte. Ingen vet var alla gamla saker kommer ifrån och fotoalbumen är fyllda av främmande ansikten. Författaren börjar sortera bland släktens minnen, och fram växer en märklig text som hon burit inom sig hela livet: en förening av familjekrönika, memoar och essä.

Maria Stepanovas jakt efter släktminnen går genom en rad berättelser om fotoalbum, grötdockor, kärleksbrev och angivarbrev, från judiska begravningsplatser till Leningrads belägring. I dialog med författare som Osip Mandelstam, Marcel Proust och W.G. Sebald skapar hon en på samma gång riktningslös och vittfamnande berättelse.

Stepanovas diktsamling Kroppens återkomst (2021) finns också på svenska, i översättning av Ida Börjel och Nils Håkanson.

Maria Stepanova samtalar med Gabriel Itkes-Sznap

Gabriel Itkes-Sznap är poet, översättare och litteraturkritiker. Han är författare till Tolvfingertal (2015), Himlen till munnen tången till hjärtat (2021) och Nollpunkten (2021).

Samtalet hålls på engelska och genomförs i samarbete med Berman Literature Prize och Nirstedt/litteratur.

Servering

Baren öppnar en halvtimme innan samtalet. Det går bra att ta med glaset in i salongen.

Ett bokomslag där delar av flera olika statyer tycks sväva fritt.