Litteratur
/
Bokmåndag

Linnea Axelsson

Linnea Axelsson tilldelades Augustpriset 2018 för eposet Ædnan. Den nya romanen Magnificat är en både konkret och mytiskt färgad berättelse om förälskelse och sorg, vänskap och identitet. Och om att söka ett hem i en värld som förblir främmande.

Biljetter

När jag vaknade i rummet i dunklet och tystnaden satt pojken på sängkanten. Ögonen var större och sorgsnare, märkta av vad de sett, och han var både bestruken av någonting åldrat och skrämmande och annorlunda än jag mindes honom, och precis samma nittonåriga pojke som då han försvann.

En kvinna bor utanför Paris med en man och deras flicka. En vän har bett henne om en ofattbar tjänst. En morgon, i ett hotellrum som hennes vän bokat, sitter pojken där, han som dog när han var nitton år. Under vandringen hem har hon honom med sig, liksom allt som hon lämnat i Sverige.

 

Linnea Axelsson är född 1980 i Porjus, Norrbotten, men bor nu i Stockholm. Hon har studerat humaniora vid Umeå universitet och disputerade 2009 på en avhandling i konsthistoria. 2010 debuterade hon med romanen Tvillingsmycket och 2018 utkom det uppmärksammade eposet Ædnan, som belönades med Augustpriset.

I samtal med Yukiko Duke, kulturjournalist, författare och översättare.