Litteratur
/
Internationell författarscen

Lauren Groff (USA)

I samtal med Valerie Kyeyune Backström.

Lauren Groff har aldrig skrivit en bok som inte blivit prisbelönt. Hon är 2021 års pristagare av National Book Award, har haft flera titlar på New York Times bästsäljarlista och är mottagare av det prestigefyllda Guggenheimstipendiet. I höst är hon Sverigeaktuell med sin senaste roman "Matrix", om kvinnlig styrka, list och livsöde i medeltidens Europa.

Biljetter

Boken kom till under Trumps presidentskap, en period då Lauren Groff längtade efter en tid och ett liv i en kvinnlig utopi, utan att behöva ha med män att göra. Matrix är Lauren Groffs första roman att ges ut på svenska, översättningen görs av Bogg Johanna Karlsson.

Matrix (Bookmark Förlag) utspelar sig år 1158. Marie de France är utslängd från hovet eftersom hon är för ful för att giftas bort. Sjutton år gammal blir hennes öde att ansvara för ett utfattigt nunnekloster som rids av svält och sjukdomar. Maries förtvivlan är lika intensiv som smutsen och den överväldigande stanken av ruttnande kött och själar och snart står hon mellan valet att begravas levande eller bygga upp klostret. Matrix är en svindlande läsupplevelse som kryper in under huden. Den handlar om list, mod och passion i en medeltida miljö bestående av såväl överdåd som äckel.

Lauren Groff, född 1978, har sedan debuten 2008 mottagit över tjugo utmärkelser. Hon är 2021 års pristagare av National Book Award, ett av USA:s mest prestigefyllda litterära priser. Lauren Groff är uppvuxen i norra New York men bor numera i Florida. Hennes böcker har översatts till över 30 språk och den senaste romanen Matrix blir den första på svenska.

Valerie Kyeyune Backström är kulturjournalist och författare, bosatt i Stockholm. Hon skriver regelbundet om litteratur och konst för bland annat Expressen och Kunstkritikk. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidskriften Bang.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Bookmark Förlag.