Litteratur
/
Internationell författarscen

Kim Thúy (Vietnam/Kanada)

I samtal med Hans Olav Brenner.

Kim Thúy föddes i en välbärgad familj i Sydvietnam 1968, där hon bodde sina första tio år, innan familjen tvingades lämna landet som båtflyktingar undan Nordvietnams maktövertagande. Kim Thúy är flerfaldigt prisbelönt författare som på olika sätt återvänder till hemlandet i sitt författarskap.

Biljetter

Hennes senaste roman Em tar avstamp i Operation Babylift, då tusentals föräldralösa barn evakuerades från Vietnam till USA i april 1975, och rör sig mellan gummiplantager i det gamla Indokina till nagelsalonger i väst.

Kim Thúy bor kvar i Kanada och Montreal där hon lever med sin man och två barn. Hon är sedan flera år författare på heltid med en bakgrund som översättare och advokat samt som krögare där hon introducerade det vietnamesiska köket. Författardebuten kom med Ru 2009, en självbiografisk roman om minnen från barndomen i krigets Sydvietnam till livet i exil i Kanada.

Nya boken Em (Sekwa), i svensk översättning av Marianne Tufvesson, är en stark roman som tar avstamp i händelsen som förde tusentals föräldralösa barn från Vietnam till USA. Det är en berättelse om sammanflätade öden, om sökandet efter kärlek och att höra hemma någonstans.

Ordet “em” betyder lillebror, lillasyster eller älskling på vietnamesiska, och uttalas precis som franskans ord för älska, “aime”. Med Em visar Kim Thúy på ett utvecklat språk och berättarsätt i en gripande skildring om människorna från krigets Vietnam, om djup mänsklig historia inspirerad av verkliga händelser.

Hans Olav Brenner är norsk kulturjournalist, skådespelare och prisbelönt programledare på NRK. På Internationell Författarscen har han tidigare samtalat med stora författare som Joyce Carol Oates, Paul Auster, Margaret Atwood och Erica Jong. Den 15 november möter han Kim Thúy på Kulturhuset Stadsteatern.

Samtalet hålls på engelska.

I samarbete med Sekwa förlag.