Kaj Schueler och Margit Silberstein

I samtal med Johar Bendjelloul.

Margit Silberstein, politisk reporter i bland annat SVT, utkom i slutet av 2020 med biografin "Förintelsens barn". Kaj Schueler är författare, journalist och litteraturkritiker och före detta kulturchef på Svenska Dagbladet och aktuell med "En Kibbutz i Falun".

Biljetter

Margit Silberstein ger i Förintelsens barn (Albert Bonniers Förlag) en berättelse om två människospillror, hennes föräldrar, som återförenas efter kriget – i Norrköping. En sorgsen skildring om skulden som överlevare av förintelsen bär med sig, känslan att finnas till stället för alla de som slutade sina liv i gaskamrarna. Boken beskriver även den egna uppväxten i Sverige, den som andra generationens överlevare. Margit Silberstein började arbeta som journalist på 1970-talet. Sedan 90-talet arbetar hon som politisk reporter för framför allt Sveriges Television och Sveriges Radio. Förintelsens barn är Silbersteins författardebut.

Kaj Schuelers mor talade nästan aldrig om sin uppväxt, och när hon dog påbörjade han en upptäcktsresa in i hennes förflutna. Ruth Herz föddes av judiska föräldrar i tyska Bingen och kom till Sverige en månad innan sin 16-årsdag. Tillsammans med en grupp andra judiska ungdomar grundade hon en kibbutz på Hälsinggården i Dalarna. Ruth återförenades aldrig med sina föräldrar, vars spår slutar i polska Piaski. Kaj Schueler skriver personligt och drabbande i En Kibbutz i Falun (Norstedts) om en familj som slets itu och om historien som aldrig berättades. Kaj Schueler debuterade som författare 2008 med Flykten från Berlin 1942 om sina farföräldrar, han är tidigare kulturjournalist och kulturchef på Svenska Dagbladet samt litteraturkritiker.

Johar Bendjelloul är programledare och journalist på Sveriges Radio dit han återvände våren 2021 efter några år på Dagens Nyheter. På Kulturhuset Stadsteatern har han tidigare lett samtal med Nadeem Aslam och Masha Gessen.