Litteratur

Jonas Gardell

I samtal med Harald Hultqvist.

I höst är Jonas Gardell åter aktuell, nu med nya boken "Ett lyckligare år". Om ung kärlek i Uppsala på 1800-talet och om en grupp modiga ungdomar som, inspirerade av Gay Liberation-rörelsen i USA, höll den första demonstrationen för gayrättigheter i Sverige för 50 år sedan.

Biljetter

Med Ett lyckligare år – den okända historien om hur kampen för frihet började, fortsätter Jonas Gardell sitt redan prisade nedtecknande av den svenska homorörelsens historia, som inleddes 2012 med Torka aldrig tårar utan handskar

Ett lyckligare år (Norstedts) är Jonas Gardells gripande berättelse om de unga studenterna Pontus och Herman och deras omöjliga kärlek under andra halvan av 1800-talet i Uppsala. Det är också en berättelse om några modiga ungdomar i en liten stad i Mellansverige under andra halvan av 1900-talet som bestämmer sig för att också de har rätt till lycka. En svindlande roman om kärlek i en tid när kärleken saknade språk. Med Ett lyckligare år vill Jonas Gardell synliggöra de osynliggjorda och skriva fram de i historien glömda och tystade.

Jonas Gardell är en av Skandinaviens mest kända och folkkära författare och kulturpersonligheter. Sedan debuten 1985 har han skrivit en mängd romaner, tv- och filmmanus, shower och sångtexter. Få svenska romaner har fått ett sådant oerhört genomslag som En komikers uppväxt från 1992 och Torka aldrig tårar utan handskar, 2012. Hans förra roman, Till minne av en villkorslös kärlek blev en av 2018 års mest sålda skönlitterära böcker i Sverige. Hans böcker har även översatts till cirka 25 språk.

Harald Hultqvist är antikvariatsbokhandlare och även verksam som moderator och fri skribent. Hans senaste bok är Brevet från Kongo (Ruin förlag). På Kulturhuset Stadsteaterns författarscen har Harald Hultqvist tidigare samtalat med bland andra Masha Gessen och duon Roland Paulsen och Jonna Bornemark.

I samarbete med Norstedts.