Litteratur
/
Fackscenen

Johan Svedjedal om Min egen elds kurir: Harry Martinsons författarliv

Fackscenen presenterar Johan Svedjedal och den första stora biografin över en av våra världsförfattare - Harry Martinson. Möt författaren i ett samtal om ett fängslande människoöde och livsverk. Det bjuds också på musik ur Kulturhuset Stadsteaterns tidigare uppsättning av Aniara från 2010 med Helen Sjöholm och Carl Bagge.

Biljetter

Harry Martinson blev tidigt känd för sin charm och stilistiska briljans – en fattigpojke ur folkdjupen som via litteraturen nådde samhällets höjder. Men bakom hans leenden och framgångar fanns allvarligare ärenden. Tidigt insåg han hur människans övermod hotade miljön och själva livet. Sådana insikter var inte alltid välkomna i rekordårens Sverige.

Martinson, född 1904  var ledamot av Svenska akademien och mottog Nobelpriset i litteratur år 1974 med den vackert lyriska motiveringen "för ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos". Romanerna Nässlorna blommar och Vägen till Klockrike samt rymdeposet Aniara hör till några av hans mest lästa verk.

Om Johan Svedjedal

Johan Svedjedal är litteraturforskare vid Uppsala universitet och ledamot av Samfundet De Nio. Tidigare har han gett ut uppmärksammade biografier över Carl Jonas Love Almqvist, Karin Boye och Birger Sjöberg samt gruppbiografin Spektrum – den svenska drömmen.

Fler medverkande

Jonas Gren skriver om litteratur och klimatfrågor i i bland annat Dagens Nyheter, 10TAL och Klimatmagasinet Effekt.  Han är också författare till flera diktsamlingar.

Helena Granström är kulturskribent och författare. Därtill har hon en magisterexamen i teoretisk fysik. År 2020 tilldelades hon Harry Martinson-priset.

Moderator är Vesna Prekopic, frilansjournalist som återkommande skriver för bland andra Dagens nyheter. Hon är också förläggare på Lil’Lit Förlag samt författare till Papporna, sönerna, våldet.

Musik: Helen Sjöholm och Carl Bagge.

Samtalet anordnas i samarbete med Albert Bonniers förlag.

Datum: 10 maj
Tid: 19:00 - 21:00
Plats: Studion
Biljettpris: 80 kronor över 20 år

För frågor om evenemanget, vänligen kontakta:
kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se

Läs mer om v¨årens författarsamtal på Fackscenen här

Varmt välkommen!