Litteratur
/
Bokmåndag

Joanna Rubin Dranger

Ihågkom oss till liv är en tecknad dokumentärroman om smärtan över att bli främmandegjord och avskuren från sin historia. I romanen tar Joanna Rubin Dranger med oss på ett sökande efter de släktingar som ”försvann” under andra världskriget.

Biljetter

Med sin unika förmåga att enkelt och slagkraftigt skildra vår existens berättar Joanna Rubin Dranger i Ihågkom oss till liv om det allra svåraste på ett sätt som både drabbar och ger nya insikter.

 

Detektivarbetet för att få veta vad som egentligen hände de försvunna släktingarna under andra världskriget rör sig över tre kontinenter, men också genom tid och rum. Medan de mördade träder fram i ljuset, i all sin modernitet och självklara livsvilja, hotar mörkret att sluka den som kliver in i det.


Joanna Rubin Dranger är illustratör och författare bl.a. till de prisade och träffsäkra böckerna Fröken Livrädd & Kärleken och Fröken Märkvärdig & Karriären. Hon är även professor knuten till Konstfack. 2017 lanserade hon tillsammans med Moa Matthis Bildersmakt.se, en kunskapsbank på nätet om stereotypa bilder.

 

Med Ihågkom oss till liv fördjupar och vidgar Joanna Rubin Dranger sin författargärning. Boken gavs samtidigt ut i Norge och ett utdrag ur den visas som utställning 2022 på Forum för levande historia.

 

I samtal med Sara Abdollahi, litteraturkritiker, redaktionsmedlem i SITE Zones och ledamot i Bedömningskommittén för Nordiska rådets litteraturpris.