Litteratur
/
Internationell författarscen

Jean-Claude Mourlevat (Frankrike)

Årets ALMA-pristagare kommer till Internationell författarscen. Jean-Claude Mourlevat i samtal med författaren och dramatikern Ida Linde. Samtalet hålls på franska och svenska, och tolkas av Maria Bodner Gröön.

Biljetter

Årets pristagare av Astrid Lindgren Memorial Award, Jean-Claude Mourlevat, kommer till Stockholm med sin Sverigeaktuella bok Jefferson, hans första i svensk översättning. Sedan debuten 1997 har Jean-Claude Mourlevat gett ut över trettio böcker som översatts till nästan lika många språk. Den första på svenska, i översättning av Marianne Tufvesson, är en barnroman om äventyr, hemligheter och nervkittlande spänning som blandas med samhällskritik och humor.

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Han har en bakgrund som tyskalärare innan han skolade om sig till skådespelare, clown och regissör. Det var också teatern som ledde honom till att börja skriva. Juryn till Astrid Lindgren Memorial Award, kallar Mourlevat en lysande förnyare av sagans traditioner. En träffsäker mångfacetterad författare som rör sig inom genrer som fabel, saga och fantasy.

I Jefferson (Lilla Piratförlaget) möter läsaren igelkotten med samma namn som blir felaktigt misstänkt för mord på sin frisör som han hittat död på golvet. När Jefferson tvingas att fly får han som tur är hjälp av sin bästa vän, grisen Gilbert. För att inte tala om all kunskap han kan hämta från alla äventyrsböcker han har läst! Det enda sättet att rentvå Jefferson är att de med mod och list lyckas hitta den riktiga mördaren. Med polishundar hack i häl, leder spåren till människornas land.

Ida Linde debuterade 2006 med den prosalyriska Maskinflickans testamente. För romanen Norrut åker man för att dö (2014) tilldelades hon både Norrlands litteraturpris och Aftonbladets litteraturpris. Hennes senaste roman är den kritikerhyllade Mördarens mamma (2018). Ida Linde är också verksam som översättare och dramatiker och har på Internationell författarscen tidigare samtalat med Chris Kraus, Niels Fredrik Dahl, Vigdis Hjorth och Roy Jacobsen.

Samtalet tolkas till svenska.

I samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award.