Litteratur
/
Internationell författarscen

Isabella Hammad (Storbritannien/Palestina)

Möt Isabella Hammad i samtal med Judith Kiros. Efter succédebuten med "Parisaren" kommer Isabella Hammads andra roman på svenska. "Vålnaden in" är en passionerad och tankeväckande berättelse om att arbeta med kultur i ett ockuperat land, om flykt, diaspora och kraften i ett delat motstånd. Den 21 november kommer hon till Kulturhuset.

Biljetter

Isabella Hammad

Isabella Hammad är född 1991 i London. Hon har studerat engelska i Oxford och har bott på Västbanken och i Jordanien där hon gjorde research för sin första bok Parisaren (2019), som blev en kritikersuccé. Vålnaden in är hennes andra roman.

Vålnaden in 

Hanin hade en gång jämfört Palestina med en avskalad elkabel, där någon har skurit bort gummiöverdraget så att man ser hela knippet med strömtrådar där innanför. Hon formulerade sig nog inte exakt så, men det var den bilden hon fick mig att se framför mig. Som om den här platsen avslöjade något om hela världen.

Efter att ha levt i självvald exil i London under många år reser skådespelerskan Sonia tillbaka till familjen i Haifa. Hon behöver slicka såren efter en katastrofal kärleksrelation och hälsa på sin syster Hanin. Snart träffar hon den karismatiska teaterregissören Mariam och hamnar mitt i repetitionerna av Hamlet på en teater i Ramallah, där hon motvilligt går med på att spela Gertrude. Dagarna fylls snart av att nöta in de klassiska replikerna tillsammans med en trupp entusiastiska egocentriker som förenas i viljan att spela Shakespeare för en arabisk publik. 

Samtidigt som premiären närmar sig blir det tydligare hur svårt det är för en teatergrupp att arbeta under ockupation. Sonia måste dessutom hantera det lockande och skrämmande i att lämna sitt gamla jag bakom sig och börja om på nytt i sina förfäders hemland.

Boken är översatt till svenska av Alva Dahl. 

Isabella Hammad samtalar med Judith Kiros

Judith Kiros är poet och forskare, verksam som doktorand i engelsk litteratur vid Karlstad universitet. Hennes senaste bok är Det röda är det gränslösa.

Samtalet hålls på engelska i samarbete med Norstedts. 

Servering & garderob 

Kom gärna i god tid. Baren öppnar 45 minuter innan samtalet och det går bra att ta med glaset in i salongen. Ryggsäckar, väskor och påsar större än 30 x 20 cm. (ca. ett A4-ark) samt större ytterkläder får inte tas med in. Garderob finns på entréplan och öppnar 60 minuter innan evenemanget startar. 

Skolpriser

En skolklass (max 30 pers.) per litteratursamtal kan i mån av plats boka biljetter för 50 kr./elev. Bokning via: kundtjanst@kulturhusetstadsteatern.se.

Ett bokomslag där ett öga tittar fram bakom en mur samt texten Vålnaden in.