Litteratur
/
Internationell författarscen

Ingvild H. Rishøi (Norge)

I samtal med Åsa Larsson.

Ingvild H. Rishøi har hyllats av en samlad kritikerkår och är en av de starkast lysande stjärnorna i den norska litteraturen idag. Efter succén med "Vinternoveller" – vinnare av Kulturhuset Stadsteaterns internationella litteraturpris 2019 och utsedd till en av årtiondets bästa böcker i Vi Läser – släpper hon nu sin första roman. "Stargate. En julberättelse".

Biljetter

På det här evenemanget krävs vaccinationsbevis av alla besökare över 18 år. 
Läs mer om vad som gäller här.

Stargate. En julberättelse ges ut på svenska av Flo förlag, i översättning av Marie Lundquist. 

Norska författaren Ingvild H. Rishøi, född 1978, debuterade 2007 med La stå. Hon har mottagit flera prestigefulla litterära utmärkelser, bland annat Sultpriset och P. O. Enquists pris, och översatts till både tyska, danska och engelska. Rishøi har även gett ut två barnböcker.

Romanen Stargate. En julberättelse är ett språkligt mästerstycke fyllt av verklighetsnära magi, i tradition efter Selma Lagerlöf, H. C. Andersen och Astrid Lindgren. Den handlar om Ronja som bor med sin pappa och sin storasyster Melissa i stadsdelen Tøyen i Oslo. Det närmar sig jul och Ronjas pappa har än en gång blivit arbetslös. Därför måste Melissa ut och sälja julgranar, därför måste Ronja själv sälja kransar och julkärvar "till förmån för fattiga barn". Pappa i sin tur verkar mest vara synlig på stamstället Stargate. Deras december kommer att handla om våta vantar, provision och öl, men också om tre visa män, en stjärna och en skog.

Rishøi, som har en framträdande position på den litterära scenen i hemlandet, har beskrivits som omutlig i sin empati och skriver psykologisk realism som är hjärtskärande utan att vara sentimental. På Kulturhusets internationella författarscen samtalar hon med Åsa Larsson.

Åsa Larsson

Åsa Larsson är utbildad jurist och gjorde en sensationell författardebut 2003 med Solstorm, som belönades med Svenska Deckarakademins pris. Därefter har Åsa Larsson skrivit flera hyllade och prisbelönta kriminalromaner. Med den sjätte och sista boken om Rebecka Martinsson, Fädernas missgärningar tilldelades Åsa Larsson återigen priset för Årets bästa svenska deckare. På författarscenen har Åsa Larsson tidigare samtalat med John Ajvide Lindqvist.

I samarbete med Flo förlag.
 

Ett bokomslag där man ser en blå stjärnhimmel och stora buskar fulla med blommor.